Aplikacija o povlačenju proizvoda opasnih po zdravlje

Širenje bolesti COVID-19 više je nego ikada prije kod građana pobudilo svijest o sigurnosti i ispravnosti hrane. Ministarstvo poljoprivrede razvilo je mobilnu aplikaciju koja će potrošače informirati o povlačenju proizvoda opasnih za zdravlje ljudi i životinja ili pak onih koji mogu štetno utjecati na okoliš.

Ovo je jedna od najsuvremenijih farmi u Hrvatskoj. Na dan se ovdje proizvede čak 4000 litara mlijeka. A krave muzu roboti.

Da bi mlijeko bilo sigurnije, u modernizaciju je uloženo 9 milijuna kuna.

- Znači direktno iz vimena krave ide u sustav za rashlađivanje na 4 stupnja i nema kontakta s nikakvim vanjskim utjecajima, naglašava Branko Kolak.

Ništa se ne prepušta slučaju ni na ovoj farmi svinja. Sami proizvode hranu za njih, a meso prodaju u svojim mesnicama.

-  Svi segmenti tog dijela se kontroliraju od same njive, kontrole zemlje, žitarica na mikotoksine, zdravstvene zaštite životinja, pa do same zdravstvene ispravnosti mesa, govori Goran Jančo iz Junitovaca.

- Roba je sigurna. Kupci prepoznaju. Dolaze zato što je svakodnevno svježe. Boja, okus, miris sve pokazuje da je sve uredu, naglašava Jadranka Tokić, mesarica.

Jamči to i ova oznaka. Dino je po struci kuhar i dobro zna što je domaće.

- Pogotovo volim kad je tu OPG i ima izvrsne proizvode, govori Dino Juričić.

Ipak nerijetko čujemo da se neki proizvod povlači s polica.

- Sigurno da je to indikator da naš sustav funkcionira. Kada gledate analizu proizvoda koje povlačimo, to su proizvodi koji su proizvedeni negdje dalje, istaknuo je Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Ministarstvo poljoprivrede na takve će proizvode upozoravati putem - besplatne aplikacije.

- Gdje građani bez odgode u realnom vremenu mogu na svojim mobilnim uređajima dobiti informaciju o povučenom proizvodu, govori Sara Mikrut Vunjak, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Iznimno važno jer u svijetu na godinu od trovanja hranom umre čak 420 tisuća ljudi.