Svijet se i dalje bori s koronavirusom

Brazil je zemlja s najviše oboljelih od koronavirusne bolesti, u posljednja 24 sata - više je od 33 tisuće novih slučajeva. U Velikoj Britaniji gdje je od virusa umrlo više od 41 tisuće ljudi, dio stručne javnosti optužuje premijera Borisa Johnsona da je prekasno uveo epidemiološke mjere. Najviše je oboljelih pak u Sjedinjenim Američkim Državama - više od 2 milijuna!

Iako se u ranijim žarištima New York i New Jersey situacija popravlja, u većini saveznih država, broj zaraženih ili raste ili je nepromijenjeno. Dok stručnjaci prognoziraju da će do jeseni virus odnijeti još 100 tisuća žrtava, predsjednik Donald Trump najavljuje predizborne skupove i zadovoljno trlja ruke zbog otvaranja ekonomije.

- Stižu nam dobre vijesti iz Federalnih rezervi, financijski se odlično oporavljamo, broj zaposlenih je odličan, vidjet ćemo kakav će biti u sljedećim tjednima, ali vraćamo se na velika vrata - najavio je.

Ni u Južnoj Americi ništa novo. Brazilski najveći gradovi koji su žarišta pandemije, nastavljaju s popuštanjem mjera. Trgovine se otvaraju u trenutku kada bilježe nove rekorde u broju novozaraženih.

- Bojim se zaraze, ali moram ići na posao. Zato izlazim isključivo s maskom i sredstvom za dezinfekciju - kaže Vanessa Pereira, stanovnica Sao Paula.

Britanski premijer Boris Johnson priznaje da broj oboljelih ne opada dinamikom kojom se očekivalo pa će najveći dio dosadašnjih mjera i dalje ostati na snazi. Dio stručne javnosti optužuje ga da su mjere uvedene prekasno.

- Prije uvođenja izolacije, broj zaraženih bi se svaka tri do četiri dana udvostručio. Da smo tjedan dana ranije uveli mjere, sigurno bismo imali barem upola manje žrtava - smatra epidemiolog Neil Ferguson.

U Bergamu je 40-ak članova obitelji preminulih od koronavirusa zatražilo istragu koja bi utvrdila kaznenu odgovornost onih koji su upravljali krizom. Pogotovo na području najteže pogođene Lombardije.

Premijer Giuseppe Conte ne plaši se, kaže, ni istrage ni ispitivanja.

- Ne kažem to iz arogancije. Sastat ćemo se u petak i iznijeti ću istražiteljima sve činjenice potpuno miran - poručuje.

Ostatak Europe nastavlja s životom u uvjetima "novog normalnog." Do kraja mjeseca, sve bi granice unutar EU trebale biti otvorene.