Plenković osudio poruku navijača, policija angažirana na slučaju, privedene 4 osobe

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je izjavio da je policija pokrenula istragu vezano za transparent u zagrebačkoj Kustošiji kojim se vrijeđaju srpske majke i djeca, ističući da će policija riješiti svaki poziv na nasilje i etničku netrpeljivost.

Davor Božinović
je u Prelogu, gdje je nazočio otvorenju Sportskih igara mladih, novinarima komentirao navijački transparent koji je jučer osvanuo u Zagrebu s uvredljivim natpisima prema srpskim ženama i djeci.

Izrazio je uvjerenje da je policija pokrenula istragu i da će riješiti ovaj slučaj, kao i svaki koji poziva na nasilje i etničku netrpeljivost. U to ne treba nimalo sumnjati, smatra.

Iz policije smo doznali da su u službene prostorije dovedene četiri osobe koje se dovodi u vezu s događajem.

- 11. lipnja 2020. u večernjim je satima bila zaprimljena dojava o narušavanju javnog reda i mira u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu te su na mjesto događaja odmah bili upućeni policijski službenici. Prilikom dolaska na mjesto zatražene intervencije, policijski službenici nisu zatekli niti neposredno svjedočili protupravnom ponašanju vezano uz dojavu o remećenju javnog reda i mira.

No, poduzeli su radnje kako bi počeli kriminalističko istraživanje.

S obzirom na naknadno objavljenu fotografiju na pojedinim društvenim mrežama, u to kriminalističko istraživanje bit će uključeno i utvrđivanje okolnosti njenog nastanka.

Dosadašnjim postupanjem policije, u službene prostorije dovedene su četiri osobe koje se dovodi u vezu s događajem", priopćeno je iz PU Zagrebačke.Od jutros su svi vrlo angažirani na ovom slučaju

Naglasio je kako su od jutros svi vrlo aktivno angažirani na tom slučaju.
Na pitanje jesu li identificirani počinitelji, Božinović je rekao kako je policija jedna od institucija koja vrlo promptno, možda i najbrže od svih izvješćuje javnost o svemu što se radi, ali naravno da se to radi u trenutku kada budu mogli podijeliti s javnošću informacije koje imaju.

Premijer Andrej Plenković oštro je osudio fotografiju zagrebačkih navijača koju je jutros objavilo Srpsko nacionalo vijeće, na kojoj poziraju s uvredljivim i rasističkim natpisom.

- Nisam vidio, ali bilo što takvoga najoštrije osuđujem, mislim da tome nema mjesta u javnom prostoru. To je neprihvatljivo i za svaku osudu, tko god je to napravio, poručio je.

Nije želio komentirati to što u Vukovaru nije predviđen susret s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Božinović je komentirao i prozivke o navodnoj policijskoj brutalnosti prema migrantima na granici.

- Ja sam u posljednje vrijeme u nekoliko javnih istupa vrlo odlučno kazao da hrvatska policija ne postupa brutalno prema bilo kome. Hrvatska policija čuva hrvatsku granicu, sprječava ilegalne ulaske, istaknuo je ministar.

Dodao je kako oni koji plasiraju takve navode, uključujući onaj gdje su navodno hrvatski policajci migrantima crtali crvene križeve na tjemenu i to na prvi dan Ramazana, ne misle dobro ni migrantima niti Republici Hrvatskoj.

- U svakom slučaju, naša poruka je da ćemo poštivati zakone, da ćemo poštivati nacionalno zakonodavstvo, europsko zakonodavstvo i nikad nas nitko neće spriječiti da štitimo hrvatsku granicu od ilegalnih prijelaza, bez obzira odakle svi ti pritisci mogli dolaziti, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.