Građevinski radovi u sezoni

Na našoj obali već je godinama na snazi odredba o prekidu građevinskih radova tijekom turističke sezone, od 15. lipnja do 15. rujna. No ove godine sve je drukčije. I građevinari su pretrpjeli gubitke zbog pandemije. Zato su uputili apel da im se ovaj put izvođenje građevinskih radova omogući i tijekom ljeta.

Smirila se epidemija, ali građevinski sektor mogle bi snaći nove nevolje.

- Privremena zabrana radova nama donosi veliku, enormnu štetu jer ne možemo obavljati radove u razdoblju od tri pa čak tri i pol mjeseca. Tako da su to neprocjenjivi gubici, kazao je građevinar Ilija Birčić.

Ukidanje zabrane građevinskih radova tijekom ljeta podržava Hrvatska gospodarska komora. Rad tijekom sezone trenutačno je zabranjen u brojnim gradovima diljem obale. Ministarstvo graditeljstva ne može ukinuti odluku, ali može preporučiti njezino ukidanje.

- Ministarstvo graditeljstva je tu neutralno zato što mi reguliramo samo može li ili ne može prema onome što pojedini sektori ocjenjuju. Ako je turizmu to strašno važno, onda ne može graditeljstvo narušiti turizam. Tako da tu moramo malo naći kompromisa, rekao je Željko Uhlir, tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Građevinskom sektoru potporu je pružio i Grad Split. Svojim građevinarima zeleno svjetlo dala je i Pula.

Više doznajte u videozapisu.