Poslovni tjedan: "Razvoj malih i srednjih poduzeća je ključan"

Stanje gospodarstva, stanje nakon pandemije koronavirusa, stanje nakon Vlade kojoj se dogodio i Agrokor, kakva je perspektiva i što bi trebali učiniti da bi bilo bolje, pitanja su na koja su u emisiji Hrvatskog radija Poslovni tjedan odgovarali ekonomski stručnjaci Hrvoje Stojić, Mladen Vedriš i Damir Novotny.

Ovo je najkraća recesija koja je zabilježena, ali ujedno i najdublja. Ako gledamo ono što se događalo vani, primjerice u SAD-u, ondje je krenula početkom ožujka, već početkom šestog možemo reći da smo izašli iz te recesije. Osnovno je pitanje koliko brzo će se ekonomija oporaviti. To je puno važnija stvar od toga koliko je ona bila duboka, rekao je Stojić.

- Trgovinski smo vezani za EU i tako ćemo dijeliti sudbinu europskog trgovinskog bloka. Hrvatska ima turistički sektor. Ako ga gledamo prema platnoj bilanci onda je na 18% BDP-a, a ako gledamo dodanu vrijednost onda je oko 11% BDP-a. Ali kako god ga gledamo, on je puno veći u odnosu na nama usporedive zemlje i to je djelatnost u kojoj bi nekakve restrikcije na socijalni kontakt na ovaj ili onaj način mogle ostati neko vrijeme. Oprez koji se javio kod turista bi neko vrijeme mogao diktirati tempo oporavka aktivnosti i to znači da će Hrvatska imati postupniji oporavak u tom segmentu.

Što se tiče tržišne ekonomije mora se proizvoditi ono što se po tržišnim uvjetima može prodati, navodi Mladen Vedriš.

- Hrvatska je bila ranjiva i niske razine konkurentnosti i prije krize. Mi smo bili na nestabilnim osnovama kad se kriza dogodila. Mi se moramo sučeliti s problemima koje smo vukli od prije. Ključno je kako više proizvoditi i što proizvoditi. Treba se sučeliti s ključnim temama Hrvatskoga razvoja u sljedeće tri, četiri godine, navodi Vedriš.

- Mi još nismo osjetili pravi udar krize i tek u drugom dijelu godine ćemo vidjeti koliki je udar. Krize dolaze i prolaze, kad se oslobode restrikcije potražnja će možda nešto učiniti, osobito u turističkim uslugama. Bugarska je, primjerice, bila daleko nerazvijenija i zato je svaki napredak vidljiv, rekao je. 

- Fundamenti hrvatskog ekonomskog sustava su takvi da onemogućavaju propustan brzi rast. Stvorili smo različite politike i stvorili jednu zbrku gdje se poslovni akteri loše snalaze. Imamo najnižu razinu zaposlenosti i aktivaciju resursa i ljudskih i prirodnih, rekao je Novotny.

Porezno opterećenje je nešto smanjeno i taj trend se mora nastaviti. Međutim, onaj tko se odlučuje na investiciju paralelno gleda što se događa u tri, četiri druga konkurentska tržišta, smatra Vedriš.

- Mi moramo gledati što se događa u našoj regiji i EU. Tko god da ima mandat izvršne vlasti mora se suočiti s fundamentima problema.

Je li ovo prilika da se krene ispočetka, srednjoročno jest, smatra Stojić.  

- Jer će se događati djelomična deglobalizacija. Svjetske ekonomije kao što su SAD, ali i euro zona će gledati dio globalnih lanaca vrijednosti koje su nekada selile u Kinu, možda htjeti imati bliže. I tu je druga ili treća prilika za zemlje kao što je Hrvatska, rekao je Stojić.

Mala i srednja poduzeća su ključna za razvoj ekonomije, čine 80% radnih mjesta.

- To nisu poduzeća kao što se misli na IT sektor, on ulazi u druge sektore. Mala i srednja poduzeća moraju dobiti široki prostor, a država ih istiskuje, kaže Novotny. Ova kriza će ojačati konvergentske procese u EU i Europska unija će ojačati. Što se tiče europskih novaca, ključno je da ih rasporedimo u korist malih poduzeća, istaknuo je Novotny.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje: