"Znate li da u Savi pluta 12 vrsta antibiotika?"

Nemjerljiv je gubitak pčelarima koji to rade iz ljubavi, kao kad izgubite kućnog ljubimca, tko to može nadoknaditi? Pita se to Dražen Jerman, predsjednik udruge Pčelinjak, komentirajući prošlotjedni pomor pčela u Međimurju. Pomor istražuju, podsjetimo, i veterinari i forenzičari.

- Ovo nije prvi slučaj trovanja pčela. Međutim, ne sjećam se da je bilo otrovanih pčela u ovolikom broju, komentirao je Jerman te dodao da je njihova udruga prije nekoliko godina imala prosvjede zbog upotrebe pesticida ispred Pčelarskog saveza.

- Nisu samo pesticidi štetni za pčele, napominje. Pčelinje zajednice su u stresu, uzroci su i u klimatskim promjenama, a tu je i pojava koronavirusa.

Na pitanje gdje završavaju otrovi nakon tretiranja usjeva biljaka, Jerman odgovara:

- Najčešće završavaju u zemlji gdje se, prema nekim istraživanjima, zadržavaju od 4 do 5 godina. Nakon prestanka upotrebe sve što je izniklo iz zemlje u biti ima pesticide u sebi. Nedavno sam bio prisutan na jednom okruglom stolu po pitanju klimatskih promjena, gdje Zagrebačka županija planira ekološku poljoprivredu i navodnjavanje iz Save. Na moje pitanje znaju li da u Savi pluta 12 vrsta antibiotika, ostali su malo čudu, kaže Jerman i dodaje kako nema segmenta koji nije onečišćen i nije u problemu.Odšteta pčelarima po košnici je okvirno 1500 kn, a šteta je mnogo veća, poručuje. Još veći je gubitak kod oprašivanja, kaže, jer pčela ne samo da opraši voćku nego prilikom oprašivanja ispušta feromon rasta, tako da plod raste. Gubici su, kaže, nemjerljivi.

Smatra da treba polagati nade u mlade ljude i educirati ih na vrijeme "jer mi stari smo već otišli na krivu stranu". Kakva će to biti ekološka poljoprivreda ako navodnjavamo s antibioticima? - pita.

Pogledajte cijeli razgovor: