Ponovno napetosti između dviju Koreja

Nakon višemjesečnog zatišja - ponovno napetosti na Dalekom istoku. Sjeverna Koreja raznijela je i uništila međukorejski ured za vezu u svom pograničnom gradu. Bio je to odgovor Pyongyanga na kampanju južnokorejskih aktivista i prebjega sa sjevera - koji su u Sjevernu Koreju poslali tisuće letaka u kojima se kritizira režim Kim Jong-una.

Gust dim iznad zajedničkog ureda u sjevernokorejskom dijelu demilitarizirane zone, jasno se vidio i u južnom susjedstvu.

Sestra Kim Yong-una prije je zaprijetila "tragičnim prizorima beskorisnog zajedničkog ureda" zbog letaka koje su sjevernokorejski prebjezi balonima slali svojim sugrađanima pod diktaturom. Pozivali su ih na rušenje vlasti, slali hranu, novac, radioprijamnike i USB memorijske štapiće s vijestima iz svijeta. Pjongjang je tražio da Seul kazni "izdajnike".

- Južnokorejska vlada optužila je dvojicu čelnika Boraca za slobodu Sjeverne Koreje za kršenje Zakona o međukorejskoj suradnji te poduzela mjere da se njihovim skupinama oduzmu dozvole za rad, rekao je 10. lipnja glasnogovornik južnokorejskog ministarstva ujedinjenja Yoh Sang-key.

Bilo je to dan nakon što je Sjeverna Koreja prekinula izravnu telefonsku liniju između dvojice šefova država, a zatim je stigla i poruka da će se u demilitariziranu zonu vratiti dio sjevernokorejske vojske.

Suparničke Koreje otvorile su 2018. godine svoj prvi zajednički ured od podjele na kraju Drugog svjetskog rata. Sad kad ga više nema, iz Južne Koreje stiže upozorenje.

- Slomljena su očekivanja svih naših građana koji su se nadali trajnom miru na poluotoku. Upozoravamo da ćemo snažno odgovoriti ako Sjeverna Koreja nastavi pogoršavati međusobne odnose, izjavio je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Kim You-geun.

A što o svemu misle građani dviju Koreja? Na jugu su uglavnom pomirljivi, a s obzirom na to da su na sjeveru dostupne samo vijesti koje je odobrila propagandna mašinerija, građani su, očekivano, oštri.

Pogledajte videozapis.