Njemačka aplikacija za praćenje zaraženih koronavirusom skinuta 6.5 milijuna puta

Njemačka aplikacija za pametne telefone namijenjena detekciji zaraženih koronavirusom skinuta je 6.5 milijuna puta u prva 24 sata, rekao je izvršni direktor softverske kompanije SAP.

Christian Klein
rekao je da snažna javna recepcija svjedoči o dobroj suradnji timova iz SAP-a i Deutsche telekoma koji su pripremili aplikaciju koja upozorava na koronavirus u samo 6 tjedana.

- To je velik uspjeh, aplikacija je lagana za korištenje te pomaže društvu, rekao je Klein novinarima na video brifingu.

Njemačka se pridružuje zemljama poput Italije, Poljske i Latvije u predstavljanju aplikacija koje se koriste Bluetooth tehnologijom kako bi mjerile kontakte među ljudima i upozoravale je li netko od njih poslije bio pozitivan na testu za covid-19.

Iako tehnologija još nije testirana, vlade su požurile da krene njezina upotreba s obzirom na to da nema lijeka za covid-19, pokušavajući barem postići nešto poput digitalnog "imuniteta krda".

Međutim, potreban je veliki interes kako bi se povećali izgledi da obje osobe u rizičnoj situaciji - koje provedu 15 minuta udaljene 2 metra jedna od druge - koriste aplikaciju. Kad je testirana, aplikacija je uspješno zabilježila 80 posto takvih susreta.

Većina aplikacija u Europi temelji se na tehnologiji Applea i Alphabeta od Googlea koji sigurno skuplja kontakte na uređaj i šifrira podatke za razmjenu putem Bluetootha.

Čini se da je aplikacija kojoj je u fokusu privatnost osvojila javno povjerenje u Njemačkoj, zemlji od 84 milijuna stanovnika.

Francusku aplikacija, koja pohranjuje podatke centralno i koju ne podupire Apple, aktiviralo je samo 2 posto populacije.