Policajac iz Atlante optužen za ubojstvo Brooksa

Policajac iz Atlante optužen je za prošlotjedno umorstvo Afroamerikanca Raysharda Brooksa na parkiralištu fast-food restorana, objavio je okružni tužitelj Georgije.

Smrt 27-godišnjeg Brooksa, zadnjeg u dugom nizu Afroamerikanaca koje su ubili policajci, dodatno je zaoštrila rasne napetosti u SAD-u u vrijeme velikog nacionalnog preispitivanja zbog rasizma i policijske brutalnosti.

Garrett Rolfe, policajac koji je ustrijelio Brooksa 12. lipnja i sutradan dobio otkaz jer su incident snimile nadzorne kamere, optužen je za ubojstvo počinjeno u sklopu kaznenog djela i napad smrtonosnim oružjem, rekao je tužitelj okruga Fulton Paul Howard na konferenciji za novinare u Atlanti. Rolfeu prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna bude li proglašen krivim.

- Devin Brosnan, drugi policajac koji je bio na mjestu događaja, surađivat će s tužiteljima, rekao je Howard. On je na privremenom dopustu s posla, uz punu plaću.

Autopsija provedena u nedjelju pokazala je da je Brooks ustrijeljen dva puta u leđa i da je umro zbog krvarenja i ozljeda unutarnjih organa. Policajac ga je ustrijelio nakon što mu je Brooks oduzeo elektrošoker.

Optuženom policajcu prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna, bude li proglašen krivim.