DIP objavio liste, počela kampanja, spremni i za najcrnji scenarij

Državno izborno povjerenstvo provjerilo je, potvrdilo i objavilo nešto prije 14 sati kandidacijske liste za izbor 151. zastupnika za Hrvatski sabor na parlamentarnim izborima 5. srpnja. Sudjelovat će 192 liste s 2669 kandidata od kojih 41% čine žene. Počela je službena izborna kampanja, koja traje do 3. srpnja u ponoć.
Pravovaljano predložene liste i zbirne liste pravovaljano predloženih lista u I. – XI. izbornoj jedinici

Pravovaljano predloženi kandidati i zbirne liste pravovaljano predloženih kandidata u XII. izbornoj jedinici

- U izborima se bira 151 saborski zastupnik - 140 s lista u RH, 8 s lista manjina i tri iz 11. izborne jedinice iz inozemstva. Prihvaćene su 192 liste od 1. do 11. izborne jedinice, dok je 2016. bilo 177 lista, dakle više nego na prošlim parlamentarnim izborima. Od toga je samostalnih stranačkih lista 95 (na prošlim izborima 90), lista koalicije stranaka je 92 (2016. godine bilo 84) i pet neovisnih (na prošlim tri), rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa.Dodao je kako 69 stranaka ima liste u svih 11 izbornih jedinica. Ukupni broj kandidata na svim listama kada se zbroje je 2669.

- Od toga je 41% žena i 58% muškaraca. Prosječna dob kandidata je 48,6 godina, najmlađi je rođen 2002. godine, a najstariji je rođen 1929. i ima 91 godinu, rekao je Sessa.

Govorio je i o ravnoteži, odnosno spolnoj zastupljenosti.

- Od 192 liste kvotu zadovoljavaju 153 liste, a 39 listi ne zadovoljava kvotu ravnoteže 60:40 koja se tiče spolne zastupljenosti. Od 39 lista koje ne zadovoljavaju na 37 lista su podzastupljene žene, a na dvije muškarci. Te liste su pravovaljane, ali nepoštivanje spolne zastupljenosti predstavlja prekršaj i obavijestit ćemo DORH o tome, rekao je Sessa.

- Broj lista po izbornim jedinicama nije isti - kreće se od 13 u petoj izbornoj jedinice do 22 u sedmoj izbornoj jedinici, dodao je.

Od objave lista na internetskim stranicama DIP-a kreće izborna kampanja. Bit će objavljene u svim dnevnim novinama, na HRT-u, a molim i druge da ih objave, rekao je Sessa.

Govorio je i o 12. izbornoj jedinici u kojoj se biraju predstavnici nacionalnih manjina.

- Srpska nacionalna manjina ima šest kandidata za tri zastupnička mjesta, mađarska manjina jednog kandidata za jedno mjesto, talijanska jednog kandidata za jedno mjesto, dakle neka mjesta su već sigurna. Češka i slovačka manjina imaju dva kandidata za jedno zastupničko mjesto. Skupina od pet manjina (albanska, bošnjačka, crnogorska, makedonska i slovenska) imaju sedam kandidata za jedno mjesto te skupina od 12 manjina (austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska) imaju četiri kandidata za jedno mjesto, rekao je Sessa.  

- Nakon što objavimo zbirnu listu postoji rok od 48 sati u kojem se mogu podnijeti prigovori na sadržaj lista. On ističe u subotu u 24 sata, dodao je.

Rekao je da nema niti jedne zemlje koja je zabranila provođenje izbora na svojem teritoriju dosad.

- Rok je 19. lipnja u 24 sata do kaka nam moraju javiti postoji li neka zemlja na planeti koje ne bi dopustila izbore, dodao je Sessa.Podsjetio je da birači mogu do 24. lipnja mogu provjeriti svoje podatke u registru birača jer se nakon toga registar zatvara. U istom roku birači koji neće biti na dan izbora u svojem prebivalištu mogu prijaviti gdje će biti da im se omogući glasovanje izvan mjesta birališta.

Na pitanje postoji li zabrinutost zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Sessa je rekao da im je zabrinutost u profesiji.

- Mi smo zabrinuti cijelo vrijeme dok se izbori ne završe, pa tako i u smislu epidemiološke situacije. Ona je danas nešto gora, mi to pratimo zajedno s zdravstvenim vlastima. Upute završne će biti tjedan prije izbora kada će biti jasnije kakva će biti situacija. DIP je spreman i za najgoru epidemiološku situaciju. Zaštitna oprema je osigurana i ako će biti potrebno ona će biti dostavljena na biračka mjesta. Mislim da ćemo uspjeti izbore ipak održati. Spremni smo i za najcrnji scenarij, sve je spremno, rekao je Sessa.

Neslužbena kampanja već traje.

Dok su se odbrojavale minute do službenog početka, HDZ je najavio model financiranja izborne kampanje.

- Financirat ćemo je uglavnom i većinom iz sredstava koje imamo, koje smo prikupljali svih ovih mjeseci i godina. Uputio sam naputak na teren da nećemo uzimati donacije od tvrtki koje su bile obuhvaćene mjerama oko COVID-a-19. Smatramo da to ne bi bilo korektno, rekao je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Opširnije

Restart koalicija predstavila je svoj model socijalne politike. Kao jedan od ciljeva istaknuli su njezino reformiranje u model socijalnog investiranja.

- To ćemo ostvariti donošenjem cjelovitog paketa zakona iz paketa socijalnih zakona, novom strategijom borbe protiv siromaštva, akcijskim planom deinstitucionalizacije, novom obiteljskom politikom, politikom za mlade, stambenom politikom, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. Opširnije

Domovinski pokret predstavio je svoju listu za II. izbornu jedinicu, čiji je nositelj Miroslav Škoro.

- Ja sam čovjek koji je osnovao Domovinski pokret koji je napravio kolaciju koja će 5. srpnja ukinuti duopol HDZ-a i SDP-a. Nakon toga više ništa neće biti isto, vratit ćemo vlast hrvatskom narodu, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. OpširnijeZeleno-lijeva koalicija najavila je da će s današnjim danom prikupiti 15.000 potpisa za peticiju. Njome traže sazivanje izvanredne sjednice Sabora odmah nakon njegova konstituiranja kako bi se donio zakon o obnovi Zagreba.

- Smiješna su nam obećanja nekih stranaka koja tvrde da će u tri dana donijeti Zakon o obnovi Zagreba jer mislimo da to nije način ako želimo imati doista kvalitetan zakon. Po nama bi to moglo biti negdje 50% država, 35% grad, 15% suvlasnici, rekao je Tomislav Tomašević iz Lijevo-zelena koalicije, Možemo!.

Koalicija koju čine Stranka s Imenom i Prezimenom, Pametno i Fokus najavila je borbu, kako ističu, protiv korumpiranog sustava.

- Na ovim izborima mi se borimo protiv lopovskih struktura koje su od jedne perspektivne zemlje napravile jednu pustoš iz koje se ne odlazi, nego bježi, rekla je Dalija Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom.

Službeni početak borbe za svaki glas je počeo. Do sada se svi uglavnom bave podsjećanjem na dosadašnje grijehe protivnika i isticanjem pohvala uspjeha svojih stranaka.

Bilo je tako i jutros u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" gdje su, nekoliko sati uoči početka kampanje za jedne od najneizvjesnijih izbora, teške međusobne optužbe razmijenili Davor Ivo Stier iz HDZ-a, Rajko Ostojić iz Restart koalicije, Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta i Mostovac Nikola Grmoja. Cijeli tekst pročitajte ovdje: Teške međusobne optužbe uoči početka kampanje.