Restart koalicija predstavila model socijalne politike

Restart koalicija predstavila je model socijalne politike.

Lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je da je njihov zadatak reformirati socijalnu politiku kako bi bila bolja, korisnija, učinkovitija i kako bi ispunila svoju potrebu jer je ključan indikator suvremenog društva.

- Smatramo da Hrvatska treba postati i socijalno pravedna, a s druge strane i socijalno kohezivna društvo. Društvo koje će suzbiti siromaštvo, osigurati jednake mogućnosti osobama s invaliditetom, osigurati dostojno starenje osobama starije životne dobi..., rekao je.

Istaknuo je da zatečeno stanje pokazuje da je riječ o jednoj od najzapuštenijih politika, a da je ti posljedica nerazumijevanja uloge i svrhe socijalne politike.

- Restart koalicija uspostavit će model moderne, aktivne socijalne politiku prema modelu socijalnog investiranja s ciljem stavranje socijalno razvijenog i pravednog društva. Izdvajanje za socijalnu politiku ne smiju see smatrati nepotrebnim proračunskim troškom. Izdvajanja su investicija u ljudski kapital, rekao je Bernardić.

Model se temelji na ravnopravnom partnerstvu i javnog i privatnog i civilnog sektora s najvećom odgovornošću javnog sektora, rekao je, te istaknuo da se njihovi ključni ciljevi mogu se sažeti u 5 ključnih točaka:
1. beskompromisna borba protiv siromaštva s ciljem potpunog i trajnog iskorjenjivanja
2. modernizacija sustava socijalna skrbi
3. izgradnja moderne obiteljske i populacijske politike, politike za mlade i stambene politike
4. osiguranje dostojnog života i jednakih mogućnosti za osobe starije životne dobi, za osobe s invaliditetom kroz niz mjera u mirovinskom sustavu, sustavu obrazovanja, socijalne skrbi kao i u sustavu zapošljavanja
5. sustavna briga za stručnjake zaposlene u sustavu zaštite.

Nino Žganec rekao je da je socijalna politika zadnjih desetljeća stavljena na marginu društvenog interesa i da je rezultat toga proširena percepcija zapuštenosti.

Istaknuo je i da će posebnu pozornost posvetiti razvoju socijalnog poduzetništva, gdje kako je rekao, vide ogromnu mogućnost u budućem razvoju hrvatsko socijalnog modela.

- Sve mjere koje se planiraju u sustavu socijalne politike moraju se temeljiti na objektivnim podacima i činjenica i ne smije se dozvoliti da se privilegiraju određene skupine.

Marija Alfirev rekla je da se ovaj njihov program mora provesti jer se proteklih pet godina, kada su u pitanju djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, bačeno u vjetar.

- Dosadašnja vlada uvela nas je u začarani krug isključenosti i ovaj program je nužan kako bi izašli iz tog kruga, rekla je.