Plenković: Ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan

Ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan, poručio je danas premijer Andrej Plenković komentirajući povećani broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj u proteklih nekoliko dana. Državni tajnik Tomislav Dulibić rekao je na sjednici Vlade da je u zadnja 24 sata u Hrvatskoj 11 novozaraženih, dok je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da je važno da građani ne putuju u inozemstvo ako nije nužno.

Plenković je na početku današnje sjednice Vlade rekao da se nakon tri tjedna zatišja, sa samo šest slučajeva zaraze, posljednjih dana dogodio porast te da je od prošlog vikenda zabilježeno preko 20 oboljelih.

- Nakon dva mjeseca ograničenog kretanja, dok su trajale restriktivne mjere, dolaskom lijepog vremena razumljivo je da su se naši sugrađani i svi mi zajedno vjerojatno malo više opustili, no ovi brojevi govore da je oprez i dalje nužan, poručio je Plenković.

Rekao je da je važno kontekstualizirati s onim što se zbiva u svijetu. Pandemija ne jenjava, broj dnevno oboljelih u svijetu nikad je veći, rekao je Plenković.
Činjenica je, dodao je, da se u većini slučajeva radi o građanima koji su se vratili iz BiH, Srbije i Slovenije.

- Apeliram na sve sugrađane da budu vrlo oprezni, upravo onako kako se sugerira cijelo vrijeme, poručio je Plenković.

Najavio je da će na sjednici Vlade idući tjedan imati posebnu tematsku raspravu za pripreme za daljnju obranu od pandemije.

Komentirajući jučerašnji potres u Zagrebu osvrnuo se i na završetak javnog savjetovanja za Zakon o obnovi, u kojem se skupilo podosta komentara, 391. Plenković je rekao da je zaprimljeno 1070 prijava za kondenzacijske bojlere te da je sve više zahtjeva za najam stanova.

- Drago mi je da smo u kontekstu borbe protiv koronavirusa omogućili u suradnji s velikom farmaceutskom kompanijom Roche da u Kliniku dr. Fran Mihaljević stigne aparat koji je u stanju izolirati dnevno preko 1500 uzoraka, rekao je Plenković, dodajući da je uređaj vrijedan više od 3 milijuna kuna ustupljen bez naknade.

Državni tajnik Ministarstva zdravlja Tomislav Dulibić rekao je da je u svijetu broj zaraženih premašio 8,283 milijuna, a preminulih je više od 446.000. Na 115. dan pojave u Hrvatskoj od ukupno 70.917 testiranih njih 2269 je pozitivno, a u protekla 24 sata imamo 11 novooboljelih.

- Većina izvora zaraze je unos iz inozemstva, no imamo i lokalne transmisije, rekao je Dulibić, naglasivši da su svi novooboljeli promptno obrađeni te da su identificirani svi bliski kontakti, koji su stavljeni u samoizolaciju ili je pokrenuta dijagnostika.

Situacija je stavljena pod kontrolu, poručio je.

Rekao je da je nužno daljnje pridržavanje mjera opreza, poštivanje fizičke udaljenosti i te da se maksimalno odgovornim ponašanjem prevenira širenje zaraze.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je današnja situacija upozorenje da je virus tu, što neprestano i ponavljaju.

- Važno je da naši građani ne putuju u inozemstvo, pogotovo u ove zemlje okruženja, ako to nije nužno, a po povratku da se ponašaju odgovorno, rekao je Božinović.