Blagi optimizam u turističkom sektoru

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice - u Hrvatskoj trenutačno boravi oko 100 tisuća stranih turista - najviše iz Slovenije, Njemačke, Austrije i Češke. Unatoč pomaku - turistički djelatnici i dalje su zabrinuti. Najveći je interes za privatni smještaj, a najmanji za ljetovanje u velikim turističkim kompleksima.

Odredišta na moru u privatnom se smještaju s vlastitim prijevozom za srpanj i kolovoz  - pune. U Makarskoj, kažu, sezona nije izgubljena.

- Bili smo non stop u kontaktu s našim gostima tako da smo imali jako malo otkaza, većina je prebacila za iduću godinu a trenutno smo na 62 posto lanjskog prometa - kaže Lidija Šarić iz putničke agencije iz Makarske.

Raste broj rezervacija iz Češke, Austrije i Njemačke. U putničkim agencijama kažu da se otkazi rezervacija najviše primjećuju u aviodestinacijama i velikim hotelskim kompleksima. U prvih deset dana lipnja, agencije bilježe pad prometa do 90 posto u odnosu na lani.

- Manja destinacija gdje se bilježi bolja izolacija manje ljudi na plažama i mjestima tamo će ići popunjenost i do 50 posto - smatra Igor Popović, putnička agencija iz Splita.

Sva se europska odredišta otvaraju, no ovaj put neće biti presudna cijena smještaja, već zdravstvena sigurnost. Mnogi ipak odgađaju putovanja za iduću godinu uz vaučere, umjesto da traže povrat novca.

- Preko 80 posto naših klijenata prihvaća vaučere i odlučilo se putovati dalje ili mijenjaju vaučere pa su putovanje u Francusku zamijenili za putovanje na Jadran, dakle moguće su kombinacije u dogovoru s agencijom - naglašava Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Unatoč blagom optimizmu turistički sektor očekuje da će ova sezona ostvariti samo četvrtinu prometa u odnosu na lani. Dio hotelijera ne namjerava ovog ljeta otvarati svoja vrata zbog bojazni od slabe popunjenosti.

- Vjerujem da mnogi će imati probleme s nastavkom rada a oni koji nastave i prežive zimu, naravno govorim o periodu koji je inače slabo akumulativan, takvi će s velikim teškoćama započeti aktivnosti u drugoj godini - smatra Boris Žgomba, predsjednik UPA-e pri HGK.

Trenutačno je na Jadranu najviše Nijemaca. Slijede domaći gosti. Većina noćenja ostvarena je u kampovima, privatnom smještaju te hotelima, na Viru te u Istri.