Petrović: Kampanja je krenula u krivom smjeru

Počela je službena kampanja, izbori su za 16 dana i retorika sve žešća. Kako su krojene izborne liste, kada ćemo dobiti novu vladu, te tko bi mogao sastaviti novu Vladu u emisiji Poligraf o tome su govorili Mario Petrović komunikacijski stručnjak, Ankica Mamić komunikacijska stručnjakinja i Ana Horvat Vuković  docentica na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Mamić je rekla da po tome kako su krojene liste vidimo odnos snaga unutar te liste. Istaknula je da ljudi koji su sigurni da imaju podršku birača mogu bez problema ići na zadnje mjesto i tražiti preferencijalne glasove.

Petrović je rekao da problem lista nije problem pojedinaca već stranaka i stranačkog života u Hrvatskoj, koji je kako je rekao na niskim razinama demokracije i razvijenosti.

- Stranke su monolitna društva u koje se teško zna kako se ulazi, ali se zna kako se izlazi. To je problem demokratskog života stranaka u Hrvatskoj pa onda i lista, rekao je, te dodao da imamo i novost što se tiče političkog života, a to je da imamo puno bračnih parova, braće i sestara na listama i da su ovi izbori pokazali neku vrstu nepotizma koja je bila privilegija nekog političkog života u nekom drugom smislu, a sad ide i kroz liste.

- Mislim da je puno bolje da određeni članovi obitelji nisu stavljeni na pozicije. Bio bi sretniji kad bi vidio da je član obitelji stavljen na zadnje mjesto i da se mora izboriti za poziciju.

Mamić je rekla kako smatra da staviti sestru za nositeljicu nije nepotizam, te da je Škoro sastavio listu od prijatelja, suradnika poznanika, te da razumije da Škoro pokušava na mjesta koja daju prolaznost staviti ljude kojima može vjerovati.

Horvat Vuković rekla je da su ustavne ovlasti i dužnosti predsjednika da nakon provedenih izbora utvrdi koja osoba raspolaže većinom glasova svih zastupnika, te da mora biti razumno uvjeren da neka osoba može komandirati većinom u saboru.

Od 2003. se uvriježilo da predsjednik zahtijeva potpise zastupnika koji podržavaju određenog manadatara kao budućeg premijera, rekla te dodala da ustav propisuje da mandatar ima 30 dana da Vladu i program predstavi saboru.

- Ako ne uspije onda mu predsjednik može produžiti mandat za još 30 dana ako ima smisla, a ako smatra da nema onda mora povjeriti mandat drugoj osobi i onda ta osoba ima 30 + 30 dana. U najdužoj varijanti 120 dana otkako je prva osoba prihvatila mandat.

Istaknula je da je "problem" što ne znamo koliko će trajati konzultacije jer za to nije ustavom propisan rok.

- Stav većine profesora ustavnog prava je da bi razuman rok bio između 60-90 dana.

Na pitanje kakva nas scenarij čeka Mamić je rekla da će puno ovisiti o službenoj kampanji.

- Vidjet ćemo kako će stranke komunicirati s biračima. Bit će vrlo tijesno i mislim da će biti teško složiti bilo kakvu parlamentarnu većinu tih famoznih 76 potpisa. 

Petrović je rekao da imamo osebujnog predsjednika u izričaju i artikulaciji svojih nekih stavova i shvaćanju što mu ustav propisuje i da ne znamo što od njega možemo očekivati. Dodao je da najveća nepoznanica kada će i u kojem trenutku dati mandat.

Horvat Vuković osvrnula se na manjinsku vladu te rekla da je to oblik vlade čiji predstavnici ne uživaju povjerenje apsolutne parlamentarne većine, te da takve vlade rijetko dobro funkcioniraju osim u skandinavskim zemljama.

S njome se složila i Mamić koja je naglasila da ne može zamisliti oko kojeg programa bi se političke opcije mogle složiti, te da ne može manjinsku vladu, ali da može zamisliti veliku koaliciju.

Istaknula je da je Vlada dobro odlučila da su izbori sada, a ne na jesen iz razloga što što tehnička vlada ne može donijeti puno odluka koje treba donijeti.

- Veliki problem je što se bavimo temama koje su privatne, a nitko se ne bavi brojkama i gospodarskim sadržajem. Nisam čula od ključnih aktera što će napraviti na jesen, može li javni sektor otpasti, hoće li se dizati ili padati porezi...

Petrović se složio s Mamić te rekao da je kampanja krenula u krivom smjeru i da ovo oko čega se vodi rasprava je na najnižim komunikacijskim razinama. 

Na pitanje kakav rezultat prognoziraju, Mamić je rekla da je teško prognozirati, te da smatra da će HDZ pojedinačno biti najjača stranka jer je, kako je rekla, SDP u Restart koaliciji dobar dio prolaznih mandata podijelio drugim strankama.

Petrović je rekao da se može dogoditi da Bernardić bude u situaciji da pokuša sastaviti vladu, ali da je njegov koalicijski potencijal nizak, te da će HDZ u nekom trenutku biti na potezu.

Horvat Vuković je dodala da svi pobjeđuju ukoliko će se u svim izbornim i postizbornim radnjama poštovati Ustav.