Karipske države o britanskim isprikama zbog ropstva: Oprosti nije dovoljno

Britanske financijske ustanove koje su stekle korist zbog robovlasništva, poput londonskog Lloyda, ne bi se trebale samo ispričati za svoju ulogu u atlantskoj trgovini robljem, već se na pravi način iskupiti za svoje grijehe ulažući u Karibe, poručile su karipske zemlje u petak.

Čuveno britansko osiguravajuće društvo Lloyd ispričalo se zbog svoje uloge u trgovini robljem na Atlantiku u 18. i 19. stoljeću te se obvezalo na osnivanje fondova i organizacija koje će otvoriti nove mogućnosti crnim i manjinskim etničkim skupinama.

Međutim Karipska zajednica (CARICOM), koju čini 15 karipskih država, poručuje da bi britanske institucije trebale vratiti dio svog bogatstva Karibima financiranjem razvoja karipskih zemalja.

- Nije dovoljno reći "oprosti". Ne tražimo ništa kao prosjaci, poput davanja novca ljudima na uglu ulice, kazao je Hilary Beckles, čelnik komisije za reparacije CARICOM-a koju su uspostavile karipske zemlje kako bi zatražile reparacije od bivših kolonijalnih gospodara poput Velike Britanije, Francuske i Portugala.

- Pitanje novca je sekundarno, ali u ovom slučaju - moralno ispunjenje nečije dužnosti zahtijeva, u tržišnom gospodarstvu, da doprinosite razvoju, dodao je Beckles.

Beckles, koji je barbadoški povjesničar, rekao je da su nasljednici brojnih britanskih i europskih banaka, kao i drugih institucija u londonskom Cityju, "pili s česme karipskog ropstva".

Na Karibe su kolonijalne vlasti dovodile velik broj afričkih robova koji su u teškim uvjetima radili ponajviše na plantažama šećerne trske i duhana.