'Ne mogu se spriječiti sva ubojstva i nasilja, ali je važno odraditi sve kako treba'

Još jedan strašan zločin potresao je javnost. U Cetingradu je mlađi muškarac ubio suprugu pa sebe, a troje male djece ostalo je bez roditelja. To je samo jedna u nizu vijesti o obiteljskom nasilju.
Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna i Fonda #SPASI ME inače namijenjenog hitnoj pomoći i zaštiti žrtava obiteljskog nasilja, u emisiji Studio 4 istaknula je da ju je šokirala vijest o tome kako je prije 20 godina grupno silovana djevojka, a jučer je stigla oslobađajuća presuda zbog proceduralne pogreške, odnosno zbog krivo podignute optužnice državnog odvjetništva.

- Nakon toliko godina voljela bi da govorimo o nečemu lijepom, kako se sve promijenilo u društvu, državi, institucijama, ali nažalost nije, rekla je.

Dodala je da se ne mogu spriječiti sva ubojstva i nasilja, ali da je važno da je sve odrađeno kako treba.

Osvrnuvši se na tragičan slučaj iz Cetingrada rekla je kako je propust evidentan te da bi se kod svakog slučaja nasilja trebao sjesti tim - Centar za socijalnu skrb, policija, sudac za prekršaje i državno odvjetništvo i napraviti procjenu rizika.

Na pitanje čija je ovo odgovornost rekla je da ne postoji individualna odgovornost.

- Sustav ne funkcionira jer ne nadzire na pravi način ljude koji rade u sustavu. Ne nagrađuje i ne sankcionira sukladno onome što je netko odradio, rekla je.

Istaknula je da se ne posvećuje dovoljno pažnje i da ni mi kao društvo nismo napravili sve da se nasilnici osjećaju neugodno. 

- U društvu gdje se kaže da je nulta stopa tolerancije na nasilje zna se da takva osoba ne može više doživjeti da ga se hvali. Nemate osudu javnosti. Nasilje i silovanje je nešto prestrašno i ne bi se smjelo dogoditi niti jednom ljudskom biću, istaknula je.

Sarnavka je rekla kako u vrijeme izolacije zbog pandemije koronavirusa po statistici nije bilo više nasilja, iako ona smatra da su žene trpjele nasilje zbog tih okolnosti. Dodala je i da ju čudi što ministrica socijalne politike i demografije nije bila član stožera.

- Treba uložiti novac da bi se nasilje preveniralo tada će u konačnici država profitirati jer će imati zdravije osobe djecu, odrasle ljude, zaključila je.