Božinović: Nema indicija koje bi upućivale na potrebu zatvaranja granica

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović ponovio je kako je pridržavanje epidemioloških mjera važno kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, a poručio je i kako nema indicija koje bi upućivale na potrebu zatvaranja granica.

-
Vrlo je važno da se svi pridržavamo mjera, istaknuo je Božinović prilikom obilaska šeste izborne jedinice dodavši da se na skupovima mjera pridržavaju.

Rekao je i kako je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji je od sinoć u samoizolaciji jer je jedan od sudionika s kojim je u ponedjeljak bio na konferenciji za novinare naknadno razvio simptome zaraze, postupio odgovorno.

Situaciju na granicama pratimo

Situaciju na granicama, kaže, Stožer prati, ali za sada nemaju indicija koje bi upućivale na potrebu zatvaranja granica. Ovisno o situaciji, donijet će se mjere koje će omogućiti održavanje gospodarskih i drugih aktivnosti, ali i zaštiti zdravlje ljudi.

Što se tiče postupanja prema BiH i Srbiji, Božinović je ustvrdio da se Hrvatska nije u potpunosti otvorila, osim za nekih desetak zemalja EU.

- I državljani BiH i Srbije moraju ispuniti određene uvjete da bi ušli u RH, moraju imati poseban razlog za putovanje. U ovom trenutku nema potpune liberalizacije prema tim zemljama, a hoće li biti nekih striktnih mjera, to će prije svega ovisiti o situaciji, rekao je Božinović.

Dodao je da traže balans koji će zaštiti zdravlje i živote, a s druge strane omogućiti život u novoj normalnosti.

Vezano za putovanja, preporuka je da se ne putuje u zemlje gdje je lošija epidemiološka slika ako ne postoji neka nužna potreba.

- Mislim da je najvažnije što možemo postići kroz javnu edukaciju, a to je uvjeriti ljude da ako ne postoji nužan razlog, stvarna potreba da se suzdrže od putovanja jer to je, prije svega, dobro za njih i njihove obitelji, poručio je Božinović.

Također, rekao je da je u Hrvatskoj i dalje na snazi odluka o epidemiji te da postoji mogućnost da se zdravstveni kadar preraspodjeljuje ovisno o potrebi.

Vezano za potencijalno zaražene turiste, ministar je rekao da je HZJZ u suradnji s Ministarstvom turizma već dao neke upute, dok su konkretne upute pri kraju te će uskoro biti objavljene.

Privedeni policajci su bacili sjenu na častan posao

Vezano za slučaj policajaca u Karlovcu koji su privedeni zbog ozljeđivanja migranata, Božinović je rekao da mu nije drago da se takvo što dogodilo.

- Ti policajci nisu postupili dobro i zakonito i na neki način su bacili sjenu na častan policijski posao. Ono što je dobro i što komuniciramo kad je u pitanju odnos prema ilegalnim migracijama - svaki put kad policija uoči bilo kakvo protupravno ponašanje, pogotovo kada su u pitanju pripadnici policije, reagira se promptno, u skladu sa zakonom i prikupljenim dokazima, poručio je.

To je najbolji primjer, navodi, kako hrvatska policija reagira na eventualne ili stvarne događaje u kojima žrtve mogu biti i migranti onda kada za to postoje dokazi. Također, policija je već nekoliko puta procesuirala policijske službenike zbog postupanja prema migrantima.

Na pitanje je li to za pravo svim udrugama koje optužuju hrvatsku policiju da prema migrantima ne postupa kako treba, odgovorio je da im to upravo ne daje pravo.

- Hrvatska policija i MUP puno su puta kazali da svaki put kad postoji spoznaja o tome da se nešto dogodilo, gdje se dogodilo, tko je sudjelovao, reagira onako kako nalaže zakon. Ti primjeri pokazuju da su oni izolirani, a kad se nešto takvo dogodi da sustav vrlo brzo i efikasno reagira, ustvrdio je Božinović.

Vezano za navijačke sukobe u Vukovaru, rekao je da u ovom trenutku nema spoznaje što bi mogao biti motiv te da je policija i u tom slučaju reagirala vrlo brzo. 

- Niz sudionika tog događaja je priveden. Istraga će pokazati što je uzrok tome i koje će biti sankcije za pojedince, rekao je, poručivši da policija štiti javni red i mir te da "nema pardona" prema bilo kome tko krši zakone.