Odlazi li BAT iz Istre?

Jedan od najvećih poslodavaca u Istri British American Tobacco iz Kanfanara razmišlja o zatvaranju tvornice duhanskih proizvoda. Iz kompanije nisu potvrdili informaciju, no navodno su nezadovoljni nedavnim povećanjem trošarina.

Ako se tvornica zatvori, 500 zaposlenih ostat će bez posla, ugroženi bi bili i proizvođači duhana u Podravini i Slavoniji, ali i državni proračun koji bi izgubio milijarde kuna prihoda.

Tvornica duhana othranila je brojne istarske obitelji. Uz nju su emotivno vezani mnogi, pa ne čudi što je tema dana među nekadašnjim radnicima. 

Donosi prihode i općini Kanfanar. Ovisno o godini između 8 i 10% općinskog proračuna. Odlazak tvornice i za njih bi bio gubitak. 

- Ja sam optimista, ali pozivam sve koji pretendiraju na mjesto da vode ovu državu nakon ovih parlamentarnih izbora, da nametnu važne teme da porezni sustav i poslovno okruženje u Hrvatskoj budu kud i kamo prilagođeniji svim poduzetnicima, kaže Sandro Jurman, načelnik Kanfanara.

Više od 500 radnika vezano je uz tvornicu te još toliko uzgajivača duhana u Podravini i Slavoniji. Gašenje proizvodnje bilo bi pogubno za sve njih, pa su sindikalisti žurno jutros s upravom BAT-a u Kanfanaru sjeli za stol.

- Mi smo razgovarali o svim problemima koji su aktualni i tu se dalo zaključiti da jedan od najvećih razloga je povećanje trošarina koje je napravila naša Vlada što nije trebala to napravit, smatra Ivica Blažević, regionalni povjerenik PPDIV-a.

Stoga apeliraju na Vladu i upravu BAT-a da nađu način za ostanak proizvodnje. Čine to i lokalni političari.

- Siguran sam da postoji moguće rješenje. Potrebna je dobra volja vlade i siguran sam da će do toga doći, govori Boris Miletić, predsjednik IDS-a.

Nije odlazak BAT-a sve iznenadio. Kada su 2015. godine preuzeli Rovinjsku tvornicu duhana obvezali su se da će 5 godina čuvati proizvodnju i radna mjesta. Već se tada špekuliralo o mogućem odlasku.

Odlaze li ili ne iz kompanije kratko priopćenje.

- BAT kontinuirano radi evaluaciju proizvodnih lokacija, stoji u kratkom priopćenju.

Godišnje se u Kanfanarskoj tvornici proizvede oko 12 milijardi cigareta. Najveći se dio izveze na tržište Europske unije. Gubitak takve proizvodnje bio bi veliki udarac za lokalnu sredinu, ali i državu u čiji proračun BAT uplaćuje oko 3 milijarde kuna trošarina i poreza.

Miletić: Uključiti Vladu i osigurati nastavak proizvodnje u Kanfanaru

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izjavio je da se mora postići dogovor u koji bi bila uključena Vlada, kako bi se osigurao nastavak proizvodnje u pogonu British American Tobacco-a (BAT-a) u Kanfanaru.

- Mora se postići dogovor između proizvodnje i Vlade kako ne bi došao u pitanje nastavak poslovanja BAT-a u Istri, imajući u vidu koliko nam je danas proizvodnja bitna, izjavio je Miletić.  

Povod za tu izjavu je informacija kako BAT kao vlasnik tvornice cigareta u Kanfanaru razmišlja o napuštanju Hrvatske, što bi dovelo u pitanje oko 500 radnih mjesta.

- Sve nas je uznemirila ta informacija. Imao sam priliku nedavno posjetiti tvornicu i vidjeti o kako se kvalitetnoj tvornici radi i kako veliki broj ljudi tamo ima svoje kvalitetno radno mjesto. U ovom slučaju pričamo o proizvodnji i izvozu i naš je stav vrlo jasan: mora se postići dogovor između proizvodnje i Vlade kako ne bi došao u pitanje nastavak poslovanja BAT-a kod nas u Istri, istaknuo je Miletić.

Dodao je kako se upravo u zadnje vrijeme vidi koliko nam je proizvodnja bitna.

- Siguran sam kako postoji rješenje. Potrebna je samo dobra volja Vlade i uvjeren sam da će do toga doći, poručio je Miletić. 

U medijima se ovih dana pojavila neslužbena informacija da BAT namjerava ugasiti proizvodnju u Tvornici duhana Rovinj i preseliti je iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu.
Iz BAT-a su kratko poručili kako "BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija".

Neslužbeno se doznaje kako su čelnici BAT-a nezadovoljni poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj i povećanjem trošarina na cigarete.  

BAT je preuzeo TDR od Adris grupe u rujnu 2015. godine. Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku. Transakcija je iznosila 505 milijuna eura.

Ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.