Tržište nekretnina stagnira

Građani zbog cijene najteže dolaze do nekretnina na obali, a najlakše u vukovarsko-srijemskoj županiji, pokazalo je istraživanje Ekonomskog instituta o tržištu nekretnina prošle godine. Lani je ostvareno 6,5% više transakcija u odnosu na godinu prije, a vrijednost se mjeri u desecima milijardi kuna.

Većina transakcija nekretninama posljednjih godina događa se u velikim gradovima i u Priobalju. Ukupna vrijednost nekretnina prodanih u prošloj godini iznosila je gotovo 40 milijardi kuna. Najviše se trgovalo stanovima, građevinskim zemljištem i kućama. Cijene su neprestano neujednačene. 

- Rast cijena nekretnina je vezan uz intenzitet turističke aktivnosti dakle u onim jedinicama lokalne samouprave gdje je zabilježen veći intenzitet koji se mjeri brojem noćenja turista su ujedno i zabilježili i veće cijene nekretnina, govori Ivana Rašić, Ekonomski Institut u Zagrebu.

Cijene nekretnina u 2019.: najskuplji je bio Dubrovnik s 18 tisuća kuna po m2, a najjeftiniji Vukovar s 4,5 tisuće kuna po m2.

Lani je najskuplji bio Dubrovnik, a najjeftiniji Vukovar. Za jedan četvorni metar stana na krajnjem jugu, u Slavoniji se moglo kupiti oko 4. Prema istraživanju rast cijena je zaustavljen, ali one ne padaju. Kupaca je sve manje. 

- Prodavatelji još uvijek nisu skloni prilagoditi se situaciji na tržištu cijene su došle do jedne određene razine ono što se može očekivati ovisno i o turističkoj sezoni da će cijene na jesen vjerojatno početi padati, objašnjava Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja.

- Može se dogoditi da u 2020. godini vidimo stagnaciju cijena i da se cijene počnu tek smanjivati u sljedećim godinama pogotovo ako ova kriza potraje, govori Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog Instituta u Zagrebu.

Zbog krize izazvane koronavirusom i potresa mijenja se interes kupaca. Više se traže građevinska zemljišta i kuće u okolici većih gradova.

- U skladu s tim moglo bi doći i do interesa za Slavonijom ali u svakom slučaju gradovi su i dalje ti koji su najinteresantniji i tu se događa najveći promet, kaže Boro Vujović, Udruženja poslovanja nekretnina pri HGK.

Promet nekretninama najživlji je u Zagrebu, Splitu, Zadru i Rijeci.