EP usvojio Piculino izvješće s preporukama za zapadni Balkan

Europski zastupnici izglasali su u petak "Izvješće o preporukama Europskog parlamenta Vijeću, Komisiji i potpredsjedniku Komisije i  Visokom predstavniku Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku o zapadnom Balkanu nakon sastanka na vrhu 2020".

EP o zemljama zapadnog Balkana i stanju u šengenskom prostoru

Za izvješće je glasalo 532 zastupnika protiv je bilo 70, a 63 suzdržanih. Autor izvješća je hrvatski zastupnik Tonino Picula, a izvješće je ranije dobilo potporu na Odboru za vanjsku politiku, a sada i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

- Izvješće naglašava kako je perspektiva punog EU članstva zemalja zapadnog Balkana na temelju zasluga u interesu Europske unije: političkom, sigurnosnom i ekonomskom. Kao što je to i u interesu zemalja koje traže puno članstvo. Proširenje je naš najučinkovitiji instrument vanjske politike koji doprinosi unaprjeđenju dosega temeljnih vrijednosti Unije, promicanju mira i prosperiteta, jednakosti, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava diljem Europe, istaknuo je Picula, predstavljajući svoje izvješće kolegama u Europskom parlamentu.

U izvješću se pozdravlja nova metodologija proširenja, odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te Zagrebačka deklaracija usvojena na sastanku na vrhu EU-zapadni Balkan. U izvješću se traži da se za politiku proširenja osiguraju dostatna sredstva u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdobljle od 2021. do 2027. godine.

Također se traži da se zemljama zapadnog Balkana omogući sudjelovanje  u sektorskim politikama i programima EU prije punopravnog članstva, kroz ciljanu financijsku podršku, kako bi građani osjetili opipljive koristi članstva i povećala EU prisutnost u tim zemljama.

- Preporuke su još jedan dokaz da Europski parlament podupire politiku proširenja. Politika proširenja ne može biti shvaćena kao nekakav usputni i drugorazredni političčki proces. Europski parlament je usvajajući ove preporuke zatražio da se nastavi politika koja je vjerojatno najuvjerljivi instrument Europske unije, rekao je Picula.

Picula je u izjavi novinarima također rekao da se ovim preporukama istaknuti da pregovori koji se vode i koji će se voditi sa zemljama zapadnog Balkana moraju imati u svom središtu jačanje demokracije, demokratskih institucija, pošitvanje pravne države, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, slobodu medija, slobodu izražvanja i brigu o svim manjinama.

Zastupnica Željana Zovko kaže da je najvažnija poruka ovoga izvješća to da se nastavlja s politikom proširenja.

- To je snažna poruka da Europa mora biti nazočna na zapadnom Balkanu jer ako ona nije tamo netko će drugi doći i koji će igrati ulogu koja mu ne pripada jer samo Europa ulaže novac, samo Europa spašava i kroz makroekonomksu pomoć i kroz pretpristupni instrument. Europska unija je pokazala da proširenje nije vanjska politika, nego politika jačanja sigurnosti EU-a, što je za Hrvatsku i njezine građane od goleme važnosti, kaže Zovko.