Sisak: "Hod za život" i "Hod za slobodu"

U Sisku je, pod sloganom "Za zaštitu svakog života - bez diskriminacije", održan prvi Hod za život u tom gradu. Odazvalo se 500-tinjak Siščana. Usporedno s njim održan je i prvi "Hod za slobodu" kao protuprosvjed kojim su okupljeni poručili da nitko nema pravo umjesto žene odlučivati o njezinu tijelu.

Na sisački Hod za život u organizaciji udruge U ime obitelji, krenulo je petstotinjak okupljenih koji se zalažu za zaštitu života od začeća do smrti. Nakon 40-ak minuta stigli su na cilj, gdje je organiziran i prigodni program. Među glavnim porukama bila je ona protiv pobačaja. Skup je podržao i sisački biskup Vlado Košić

Miroljubivom hodu građana, kako su ga organizatori nazvali, pridružili su se i političari Marijana Petir (nezavisna kandidatkinja na listi HDZ-a), Stjepan Bartulica (Domovinski pokret) i Nikola Grmoja (Most).

Održan je i protuprosvjed "Hod za slobodu" u organizaciji Platforme za reproduktivnu pravdu. Oni žele da se čuje njihov glas, da se zna da je Sisak progresivni grad koji neće dopustiti povratak u vrijeme kada su o ženskim pravima odlučivali svi osim njih.

Nećemo dopustiti da se pod krinkom njegovanja vrijednosti obitelji i vjere uvede potpuna zabrana pobačaja i tako ženama oduzme pravo na samostalno odlučivanje o svojem tijelu, glavna je poruka organizatora. Hod za slobodu, uz 200-tinjak građana podržali su i Danijela Dolenec iz koalicije Možemo koja je razvila i transparent uz rijeku, zatim Predrag Sekulić iz Stranke s imenom i prezimenom i Davorko Vidović (Restart koalicija).