Nedjeljom u 2: Nataša Jokić Begić

Gošća emisije Nedjeljom u 2 bila je psihologinja Nataša Jokić Begić.
Odgovorila je između ostalog, na pitanje zašto se ljudi teško odlučuju na traženje stručne pomoći, pogotovo u vrijeme epidemije kroronavirusa te u slučaju Zagreba i potresa.

- Rekla bih, radi toga jer je traženje pomoći i uopće priznavanja da imaš psihičke tegobe, još uvijek stigmatizirano u našem društvu. Stigmatizirano na način kao da to znači da si karakterno slab, ako imaš psihičke smetnje. Međutim briga o psihičkom zdravlju je kao briga o bilo kojem drugom zdravlju, o njemu treba brinuti, rekla je.

Mnogi su Zagrepčani, kaže ona, i tri četiri tjedna nakon potresa spavali u trenirkama, nisu mogli izaći na cestu bez osjećaja nelagode, brinuli su se svake noći kada bi legli u krevet - što ako se noćas ponovno dogodi?

To su akutne stresne reakcije koje nakon nekog vremena počnu opadati. Međutim, dogodili u se novi potresi, koji su ih iznova uzdrmali.

Pomoć se, kaže, može potražiti u javnom zdravstvu. Možete se obratiti obiteljskom liječniku, ali i psihijatrijskim klinikama, u domove zdravlja, centre za mentalno zdravlje.