Slovenija: potvrđen jedan novi zaraženi u zadnja 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata nakon provedenog 271 testa potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, objavila je slovenska vlada.

Time je broj ukupno zaraženih od početka epidemije porastao na 1521, a broj aktivnih slučajeva zaraze na 36. Trenutno je zbog covida-19  hospitalizirano 6 pacijenata, od čega jedan treba intenzivno liječenje. U zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženima, pa broj umrlih ostaje 109.

Slovenski  Institut za javno zdravje (NIJZ) pozvao je pacijente i njihovu pratnju koji su boravili u čekaonici urgentnog odjela ljubljanskog KBC-a u vrijeme dežurstva od subote u 22 do nedjelje u sedam sati da u idućih 14 dana prate svoje zdravstveno stanje i eventualnu pojavu simptoma akutne respiratorne infekcije. U slučaju pojave simptoma, odmah trebaju nazvati svog liječnika. Utvrđeno da je naime da je u to vrijeme u čekaonici dežurne službe bila osoba zaražena covidom-19.

Bolesnik je, kako navode u bolnici, u spomenuto vrijeme nosio masku i održavao fizičku distancu, pa se ocjenjuje da mogućnost prijenosa zaraze nije bila velika, no epidemiolozi ipak zbog opreza pozivaju na monitoring svih koji su bili u čekaonici.

Infektolozi će popodne o tom slučaju iznijeti podatke na posebnoj konferenciji za novinare.