Škotsko govedo uzgaja se i kod nas

U Hrvatskoj se uzgaja petstotinjak grla škotskog visinskog goveda čije je meso vrlo traženo zbog niskog udjela masti i kolesterola, a visokog proteina i željeza. Tajna je u njihovoj ishrani. Najviše se uzgajaju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj gdje se, kažu, od njihova uzgoja može dobro živjeti.

Čupave i dlakave s rogovima - nema tko ih ne bi primijetio i zapitao se kako su se ove životinje uopće našle u ovom kraju. Jakopići su tražili prirodne "kosilice" pašnjaka. Koze i ovce već su imali susjedi - pa je odluka pala na škotsko visinsko govedo.

- Mi smo kupili šest krava iz Slovenije, dovezli u Hrvatsku, kupili smo tu u Hrvatskoj bika i sada ih imamo 15, kazao je Miroslav Jakopić.

Pitomi štrigovski bregi - pravi su raj za ove "škotice". Hrane se isključivo ispašom, a zimi sijenom.

- U prosjeku svaka ta krava pojede oko sedam, osam okruglih bali sijena. Najstarija je tu devet i pol godina i evo, jučer se okotila i ima maloga, kaže gospodin Jakopić.

Nove članove stada za koji dan očekuje i obitelj Mekota iz Črešnjeva nedaleko od Varaždina.

- Krave su miroljubive u pravilu. Kod samog teljenja ne približavamo se previše jer nema potrebe. Ova pasmina spada u premium beef kvalitetu, kazala je Silvija Mekota.

Osim što ovakav uzgoj zahtijeva relativno malo uložena rada, od prodaje mesa može se dobro živjeti. Iznimno je cijenjeno u svjetskoj kuhinji i među gurmanima.