Pandemija narušila rast osobne potrošnje

Rast osobne potrošnje ozbiljno je narušila kriza koju je izazvala pandemija - pokazuju najnoviji podaci o fiskalizaciji. Od kraja veljače do sredine lipnja: u trgovini, ugostiteljstvu i djelatnosti smještaja broj i iznos računa manji su nego lani od 20 do 67 posto. Građani u lipnju ipak više kupuju, troše i putuju, a stižu i turisti.

Maloprodaja je u travnju ostvarila 25 posto manji promet nego lani. Zbog ublažavanja mjera, otvaranja granica i dolaska turista više se troši pa potrošnja u lipnju jača.

- Kako se popunjavaju kapaciteti sigurno da potrošnja raste. Treba biti oprezan i realan da je ovo specifična sezona i treba preživjeti i vidjeti kako dalje, rekla je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera.

Troše turisti i Hrvati, stoga više posla ima i poduzetnica iz Požege Marija Marač. Domaće proizvode te slavonske poduzetnice traže i hotelijeri.

- Već smo dogovorili s hotelima sa sjevera i juga Jadrana. Bili smo uplašeni kako će ići ova sezona, ali iznenadili smo se, u zadnjih 15 dana javljaju se kupci i evo ide, kazala je.

Samo 2.176 Hrvata kupilo je u svibnju novi automobil, što je gotovo 80 posto manje nego lani. Sve autokuće u pandemiji bilježe slabu prodaju. Potražnja je pala i za cvijeće. Ovaj zagrebački vrtni centar ostvaruje tek četrdeset posto prošlogodišnje prodaje.

- Hrvati su počeli trošiti, ali to još nije na razini prošle godine. Mi smo specifična branša koja ima sezonu, sezonski od 15. ožujka do 15. lipnja pa smo bili jako pogođeni, ali ipak ima dašak optimizma, ljudi su počeli kupovati, kazao je predsjednik Uprave Iris MBM Goran Lučev.

Zbog krize izazvane koronavirusom proizvodnja, izvoz i ulaganja uvelike su se smanjili pa se nade polažu u snažni oporavak potrošnje i dobru turističku zaradu.