Kina lansirala posljednji satelit sustava Beidou kojim želi konkurirati GPS-u

Kina je uspješno lansirala svoj posljednji satelit navigacijskog sustava Beidou u orbitu kojim želi konkurirati GPS-u u američkom vlasništvu.

Ideja da razvije navigacijski sustav Beidou, nastala je 1990-ih kada je kineska vojska nastojala smanjiti svoju ovisnost o GPS-u kojim upravljaju američke zračne snage.

Pokrivenost je bila ograničena na Kinu kada su 2000. lansirani sateliti prve generacije. Sada se usluge povezane s Beidouom, poput nadzora prometa, izvoze u 120 zemalja.

Kako se proširilo korištenje mobilnih uređaja, Kina se 2003. pokušala pridružiti Galileu, satelitskom navigacijskom sustavu Europske unije, ali se kasnije usmjerila na Beidou.

Druga generacija satelita Beidou-2 djeluje od 2012. i pokriva azijsko-pacifičku regiju.

Kina je 2015. počela razvijati treću generaciju satelita za globalnu pokrivenost. Danas je lansiran 35. satelit treće generacije, a analitičari procjenjuju pouzdanost sustava i njegovo funkcioniranje.

- Civilni signal s Beidoua nije bolji od onog na GPS-u ili Galileu, rekla je Alexandra Sticking, analitičarka sa istraživačkog institua RUSI u Londonu.

- Iz perspektive obrane je teško reći je li Beidou superiorniji. Prepreka s kojom će se morati suočiti je nadogradnja prijemnika na vojnim platformama za što treba vremena.

Mnoge zemlje koje koriste usluge Beidoua uključene su u kinesku inicijativu Pojas i put.

- Ovo bi moglo biti popularno među tim zemljama, osobito onima koje možda žele biti manje ovisne o američkom GPS-u, rekla je Stickings.
- Međutim, Beidou će trebati dokazati svoju pouzdanosti i sposobnost pružanja stalnog signala kako bi zadobio povjerenje korisnika kao i GPS koji uživa globalno povjerenje.