U potresu u Meksiku najmanje šest poginulih

U razornom potresu magnitude 7,4  prema Richteru, koji je jučer pogodio južni Meksiko, život je izgubilo najmanje šest osoba, neka sela ostala su odsječena, a oštećene su i zgrade u glavnom gradu udaljenom stotinama kilometra od epicentra.

Potres je uzdrmao meksičku pacifičku obalu, žarište je bilo 23 kilometra južno od Crucecite, na dubini od pet kilometara ispred obala Oaxace.

Zabrinuti stanovnici turističkog grada Crucecite satima su stajali ispred svojih domova u strahu od naknadnih podrhtavanja, rekao je svjedok Reutersu.

Na tom je području oštećeno 200 kuća od kojih 30 jako, rekao je lokalni službenik.

Odlomljeni komadi stijena blokirali su vijugavi planinski put između glavnog grada Oaxace i obale.

Spasilački timovi nisu se probili do svih sela koja su prijavila štetu pa se strahuje da bi moglo biti još ozlijeđenih.

Prema riječima službenika, spasioci su pokušali doći do mjesta Santa Catarina Xanaguia u blizini epicentra, gdje su u potresu srušene kuće i dio planinske padine.

Fotografije objavljene na društvenima mrežama pokazuju da su klinika i stare crkve u brdskim naseljima u blizini epicentra teško oštećene.

Potres se osjetio u glavnom gradu Mexicu, 750 kilometara udaljenom od Crucecite, a mnogi su ljudi izišli na ulice i u parkove nakon što je aktivirana uzbuna. U glavnom gradu oštećeno je više od 30 zgrada.

Potres jakosti 7,1 zatresao je 17. rujna 2019. Meksiko i tada je u gradu Mexicu i u južnom i središnjem dijelu zemlje poginulo 369 ljudi.

Taj potres dogodio se na samu godišnjicu potresa u kojem je 1985. u meksičkoj prijestolnici život izgubilo 10.000 ljudi.

Meksiko se nalazi na spoju triju tektonskih ploča i jedno je od najtrusnijih područja na svijetu.