Sibirska borovnica s karlovačkih brežuljaka

Na OPG-u Ivana Butorca u Lasinji u Karlovačkoj županiji bere se bobičasto voće - sibirska ili ruska borovnica, majska jagoda, haskap, kamčatka. Mnogo je naziva za biljku s duguljastim plavim plodovima.

Brežuljci na kojima je zasađena prije tri godine bili su zapušteni. Nakon šest mjeseci zemljanih radova, Ivan i supruga Bernardica prije tri godine zasadili su 7500 dvogodišnjih sadnica. Proizvode organski i u upisniku su ekoloških proizvođača.

Posvetiti se biljkama i životinjama, sačuvati čistoću zemlje i vode te pripremati zdravu hranu, za vlasnike znači pridonositi vlastitom zdravlju i miru. No, golemo ulaganje u ovu plantažu ne bi se isplatilo da se ne ode i korak dalje.

Organska proizvodnja ne znači da se mora proizvoditi na tradicionalan način bez oslanjanja na suvremenu tehnologiju. U odabiru najboljih metoda obrade, savjetuje ih Robert Slezak koji o svemu uči u Poljskoj.

Sibirska borovnica odolijeva kasnoproljetnom mrazu i nametnicima, ali ne podnosi sušu. Posađena je široko, razmak između redova je tri i pol metra kako bi se moglo strojno brati. Upravo se bere ručno što je nužno ako se želi prodati plod.

Takvo branje prilično je skupo pa će se u budućnosti samo manje količine obrati za konzumnu prodaju. Plan je da se većina uroda preradi. Opremili su i hladnjaču, a i dalje će ulagati u preradu i mehanizaciju.

Poljoprivreda, osobito organska, budućnost je za ekološki osviještene i one svjesne vrijednosti zdravlja, ali zahtijeva dosta ulaganja, samopouzdanja i strpljenja. Osim novca, važno je uložiti i sebe, smatra vlasnik ovog OPG-a.