Majetić: Novi 'lockdown' bio bi katastrofa za gospodarstvo

Kako osigurati očuvanje radnih mjesta, likvidnost i potrošnju u idućih 10 mjeseci do godine dana, što trebaju poslodavci i kako im nova izvršna vlast može u tome pomoći, samo su neka od pitanja o kojima će se danas raspravljati na okruglom stolu Hrvatske udruge poslodavaca pod nazivom "Ususret izborima: gospodarska budućnost Hrvatske".

Direktor HUP-a Davor Majetić gostujući u emisiji Studio 4 rekao je da svi sektori imaju efekt korona krize, te da 65 posto njih ima brigu oko smanjenja potražnje za njihovim proizvodima ili uslugama.

- Prije 5-6 dana prije ove situacije u Zadru, sezona je izgledala optimistično, sad smo to kompromitirali ne znamo kakvi će biti efekti, rekao je, dodavši da ima puno pitanja, a malo odgovora.

Osvrnuo se i na izbore.

- Nije dobro da imamo nesigurnu političku opciju. Stvari se događaju gotovo dnevno i mi s Vladom imamo dnevnu komunikaciju, rekao je Majetić te istaknuo  njihove tri ključne točke: 1. kako sačuvati radna mjesta, 2. pitanje likvidnosti i 3. pitanje potražnje, kako povećati potražnju i potrošnju proizvoda koje nudimo.

Na pitanje s kojim mjerama se mora nastaviti direktor HUP-a rekao je da ovo što je sada na snazi je jako važno.

- Plus ove mjere što dolaze - skraćeni radni tjedan i pitanje likvidnosti. Troškovi su fiksni, a prihodi varijabilni. Da bi mogli sačuvati plaće i opstojnost tvrtki potrebna je likvidnost, a to je pristup jeftinom kapitalu koji bez države nećemo imati. 

Dodao je i da bi bilo dobro da se što prije formira nova Vlada koja će biti jaka kako bi donosila odluke koje su ponekad kompleksne, izazovne i teške, ali sve kako bi se očuvala opstojnost gospodarstva.

- Gospodarstvo nakon korone će biti drugačije, bit će drugačiji fokus i struktura. Ne znamo kako će se ljudi ponašati i ne znamo kakve će biti potrošačke navike. Živimo u vrlo neizvjesnom vremenu i dokle god ne znamo što će se događati i kako će biti, moramo sačuvati svaku tvrtku i svako radno mjesto koje možemo.

Istaknuo je i kako misli da su šanse za novo zatvaranje male jer kako je rekao one neće poboljšati epidemiološku sliku. Poboljšat će ju naše odgovorno ponašanje, rekao je te dodao da ako bude novog 'lockdowna' da će to biti katastrofa za gospodarstvo.