Učenici zaraženi koronavirusom ispite će imati u jesenskom roku

Završio je prvi tzv. epidemiološki blok državne mature. Oko 32 tisuće maturanata pisalo je ispite iz obveznih predmeta - i to u strogo kontroliranim uvjetima. Nekoliko učenika zaraženih koronavirusom ispite će imati u jesenskom roku. A bilo je i onih koji će zbog prepisivanja eseja - ponovno morati na ispit.

Najprije o onima koji su svakako planirali pisati ispite državne mature, ali ih je virus spriječio.

- Bilo je tri slučaja pristupnika koji su imali Covid i njima će se omogućiti da pišu u jesenskom roku. Iz opravdanih razloga nisu pisali maturu. A oni učenici kojima su izrečene mjere samoizolacije, oni su pisali, ali u posebnim prostorijama unutar svoje škole, rekla je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

A bilo je i onih koji su pisali, ali zbog nepoštovanja pravila - morat će to učiniti još jednom.

- U jednoj školi prilikom ocjenjivanja primijećena je visoka razina podudarnosti međusobnih školskih eseja i, nažalost, morat ćemo poništiti te ispite i učenici će ponovo pisati u ovom ljetnom roku u kontroliranim uvjetima uz nadzor djelatnika Centra, rekla je Katavić.

Riječ je o 20-ak maturanata jedne zagrebačke škole. A ne može se reći da pravila nisu znali.

- Ne smijemo unositi mobitel, ne smijemo prepisivati, kaže maturant Filip.

- Ne smijemo imati šestare, slušalice, poklopce za kalkulatore, nikakvu hranu i olovke, rekla je maturantica Karla.

Sve one koji su se toga pridržavali čeka drugi epidemiološki blok pisanja izbornih predmeta. A kako je oko 900 pristupnika iz BiH prijavilo ispite na državnoj maturi u svjetlu novih pravila o četrnaestodnevnoj samoizolaciji, pitamo - kako će se to izvesti.

- Uvijek postoji opcija da takva osoba piše u smještaju u kojem je i u zadanom epidemiološkom okviru, rekla je Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Maturanti su bili disciplinirani i pridržavali su se svih epidemioloških pravila - taj ispit su položili. Još samo da i ocjene budu tako dobre.