U Rijeci novih desetero zaraženih

Novih desetero osoba iz Primorsko-goranske županije zaraženo je koronavirusom, svi su bez simptoma ili s blagim simptomima te su na kućnom liječenju i u izolaciji, izvijestio je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije vijesti     

Jučer je nakon duljeg vremena u toj županiji bila jedna novooboljela osoba, koja se vratila iz Slovenije, pa je novooboljelih sada ukupno 11.

Od ranije su pozitivne još 3 osobe, pa je na koronavirus pozitivno ukupno 14 osoba u županiji, a do sada ih je 69 ozdravilo.

Petero od 10 novooboljelih su povezani s poznatim žarištima u Hrvatskoj, a petorica su pomorci.

Pozitivan je suprug žene koja se vratila iz Slovenije s proslave rođendana. Jedan redovnik bio je na Kosovu i bio je u izravnom kontaktu s oboljelim osobama. Snimatelj iz Rijeke boravio je u Zadru, dijete iz Lovrana bilo je na liječenju u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, a jedna osoba je došla iz BiH.

Prvih pet osoba testirani su kao kontakti pozitivnih osoba, a pet pomoraca u skladu s protokolima.

Pomorci se, kazao je Mićović, testiraju pri dolasku i odlasku na brod i poduzete su sve mjere. Dio pomoraca testiran je nakon dolaska s broda, a dio za odlazak na brod.

Mićović je uoči sjednice županijske skupštine rekao da su na vrijeme zbrinuti svi kontakti zaraženih osoba te da se i dalje radi epidemiološki nadzor nad svim osobama, koje bi mogle biti u vezi s njima.

Naglasio je da virus ima ipak manji potencijal, da se radi pretežito o asimptomatskim ili blago simptomatskim oboljelima ili zaraženima te da to stvara određeni problem u smislu mogućnosti širenja, jer se ne mogu odmah uočiti simptomi. S druge strane, dobro je da ljudi ne pokazuju teže simptome, dodao je.

Svi se kontakti obrađuju čim su procijenjeni i uočeni, a sada je u obradi oko 25 kontakata.

Mićović je još rekao da je riječ o respiatornom virusu, da je nošenje maski preporučljivo u zatvorenim prostorima te da to ne moraju biti skupe maske, nego i tekstilne maske koje sprječavaju širenje kapljica. Uz to, važna je distanca među ljudima od 1,5 metra i 4 četvorna metra životnog prostora za pojedinca u zatvorenom i u otvorenom prostoru, rekao je.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marko Boras Mandić rekao je da se i dalje radi maksimalno odgovorno, da se svaka sumnja na vrijeme identificira, a svi se protokoli poštuju.

U vezi s pomorcima, rekao je da ta specifična profesija nosi rizik te da se radi sve da te osobe budu testirane i da se smanji mogućnost transmisije.

Podsjetio je da je ranije iz županije zatražen stroži režim na granicama nekih zemalja,  da se pokazalo da je to bilo opravdano te da je nacionalni stožer to prepoznao.

Dodao je da se treba ponašati odgovorno i provoditi jednostavne mjere, kako bi i građani i turisti koji dolaze na Kvarner bili sigurni.

- Jasno je da je virus je među nama i da moramo biti oprezni,  držati se propisanih mjera distance i druge nam nema rekao je župan Zlatko Komadina, dodavši da gospodarstvo mora nastaviti, ali i da opreza nikad dosta.