Grba Bujević: Broj novozaraženih nije iznenađenje

Članica Nacionalnog stožera civilne zaštite i kandidatkinja HDZ-a u 7. izbornoj jedinici Maja Grba-Bujević rekla je u četvrtak da porast broja novozaraženih koronavirusom nije iznenađenje i dodala da je Hrvatska apsolutno sigurna zemlja.

- To su stvari koje smo očekivali. Znali smo da ekonomija mora krenuti naprijed, a tako je u cijelom svijetu. Ne možemo živjeti zatvoreni dovijeka. Svjesni toga rizika, znali smo da nas čeka prelijevanje iz jedne zemlje u drugu. Nastavit ćemo balansirati s našim odgovorima, zdravstvenim sustavom i uvoditi sve što smo uvodili i prije ali pritom ne zatvarajući zemlju, rekla je Grba-Bujević na konferenciji za novinare.

Rekla je i da je Hrvatska apsolutno sigurna zemlja te da se u Stožeru znaju nositi s povećanim brojem novozaraženih koronavirusom jer su se spremali za te scenarije.

Dodala je kako iz ograničenih područja (Zadar, Đakovo, Zagreb) dolazi veći brojevi novozaraženih i da na njih adekvatno reagiraju i odgovaraju.

Ponovila je kako povećanje broja novozaraženih koronavirusom za njih nije bilo iznenađenje jer se Hrvatska otvorila prema susjednim zemljama, a puno hrvatskih građana je putovalo ondje.

- To su slučajevi koji su vezani uz neka područja. Tamo ih je puno pa oni čine veliki broj, ali se onda epidemiološki brzo stavlja pod kontrolu, rekla je.

Poručila je i da će i idućih dana ti brojevi rasti, ali će odgovoriti na svaki izazov.

Rekla je da u Nacionalnom stožeru nemaju konsenzus trebaju li se kažnjavati građani koji ne nose zaštitne maske te dodala da osobno nije za kažnjavanje jer su se građani do sada većinom po tom pitanju pokazali savjesnima.