Štromar: Energetska obnova jedan od najvažnijih projekata u stanovanju

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u Varaždinu je rekao da je dodjela 203 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća jedan od najvažnijih projekata koji se tiču stanovanja i kvalitete života građana.

- Obnovili smo brojne bolnice, vrtiće, škole i druge javne zgrade, a uz program POS-a i subvencioniranih kredita, ovo je jedan od najvažnijih projekata koji se tiču stanovanja i kvalitete života građana, istaknuo je Štromar nakon objave da je krenuo nastavak programa energetske obnove kuća.

Podsjetio je da je posljednji javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Republike Hrvatske bio 2015. godine.

Osigurali smo 203 milijuna kuna za naše građane kako bi si obnovili svoje kuće na način da troše puno manje energije i ispuštaju puno manje CO2 u zrak. Ustvari, štede novce, rekao je Štromar te dodao da je uvjet za prijavu vlasništvo i boravak u legaliziranoj kući te energetski certifikat.

U kontinentalnoj Hrvatskoj on mora biti D razreda ili niži, a u primorskoj Hrvatskoj mora biti C ili niži, pojasnio je ministar graditeljstva.
Prijave će se primati od 1. rujna, a Štromar je istaknuo da su zbog opsežne dokumentacije dali dva mjeseca građanima za pripreme, kao i mogućnost korištenja info-telefona.