Zbog kvoruma prekinuta sjednica zagrebačke Skupštine, nastavak 2. srpnja

Zbog nedostatka kvoruma danas je prekinuta sjednica zagrebačke Gradske skupštine,  predsjednik Skupštine Drago Prgomet (HDZ) nastavak je zakazao za idući četvrtak, 2. srpnja, a pred zastupnicima će biti još 20 točaka dnevnog reda.

- Zadatak oporbe nije da drži kvorum. Vladajuća većina je danas pokazala što i kako misli o građanima Zagreba kada je izglasala da ne uzmemo novce od europskih sredstava za izgradnju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda što iznosi 450 milijuna kuna, a 80 posto tog iznosa se mogao povući iz EU. Sada će to plaćati građani, izjavio je nakon prekida sjednice predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić.

Na današnjem nastavku sjednice Gradske skupštine bilo je petero od sedmero gradskih zastupnika HDZ-a, dok su u prethodnim dvama nastavcima te iste sjednice bila samo dvojica HDZ-ovih zastupnika (predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i Davor Filipović).

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekao je da danas na sjednicu nisu došla dvojica HDZ-ovih zastupnika - Ivan Ćelić i Mislav Herman, jer su u izbornoj kampanji.

- Mi iz oporbe smo svi ovdje i ne pada nam na pamet da držimo kvorum, dodao je.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić rekao je da je danas bio četvrti dan ove sjednice Gradske skupštine te da na niti jednu nisu došli svi gradski zastupnici HDZ-a. Napomenuo je da je danas na sjednici bilo i desetak gradskih zastupnika oporbe koji su i kandidati na parlamentarnim izborima.

- Svi su oni proveli dan u Gradskoj skupštini zato što su gradski zastupnici i zato što im je stalo do odluka koje se donose i koje su važne za građane Zagreba, rekao je.

Ilijaš: HDZ ne želi da se sjednica Skupštine pretvori u pozornicu za kampanju

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš rekao je da su HDZ-ovi zastupnici uvijek savjesni i odgovorni što se tiče njihovog rada u Skupštini.

- Kao i do sada, dajemo svoj obol u radu Gradske skupštine u svim točkama i smatramo da je isto tako neophodno da naš rad bude adekvatno koristan i za građane Zagreba i za sve ljude koji dolaze u Zagreb, dodao je.

Što se tiče rada HDZ-ovih zastupnika, Ilijaš kaže da su oni jasno naglasili da ne žele da se sjednica Gradske skupštine pretvori u pozornicu za predizbornu kampanju, a što na žalost kolege iz oporbe i čine. Rekao je da pet HDZ-ovih zastupnika nije bilo na prethodnim dvama nastavcima sjednice jer su sudjelovali u kampanji za parlamentarne izbore, te su se ispričali unaprijed preuzetim obvezama.

Prihvaćen prijedlog o uvođenju izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje"

Prije prekida sjednice zastupnici su, uz ostalo, prihvatili prijedlog Savjeta mladih Grada Zagreba o uvođenju izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje" u sve zainteresirane osnovne i srednje škole kojima je osnivač Grad Zagreb.

Prihvaćen je i prijedlog Savjeta mladih o izradi akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2022. do 2025. Prihvaćen je i prijedlog Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a o stavljanju izvan snage Zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad.

Na sjednici nije prošao prijedlog nestranačkog zastupnika Marka Torjanca o obaveznom podnošenju uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kao uvjetu za izbor i/ili imenovanja u trgovačkim društvima i ravnateljima ustanova.
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine se treba nastaviti 2. srpnja u 9 sati