Turizam pod maskama

Najviše je turista i dalje na sjevernom Jadranu. U Istri trenutačno boravi oko 65 tisuća gostiju. Već ionako oprezni, Istrani su dodatno pojačali mjere zaštite od koronavirusa. Za sve je uvedena obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, od javnog prijevoza do trgovačkih centara.

Na pulskoj tržnici na otvorenom i u zatvorenom dijelu, prodavači s maskama, dok kupci očito preporuku ne smatraju obvezom. 

U istarskim su hotelima epidemiološke mjere već uobičajene. Gostima se jamče visoki higijenski standardi. U zatvorenom su prostoru maske obvezne, fizička se distanca poštuje, razrađeni su protokoli.

- Nama je sigurnost gosta na prvom mjestu tako da je tu health and safety manager koji se brine o sigurnosti gosta 24 sata na dan. Postoji glavni i dežurni ali svaki objekt ima svog managera tako da se sve mjere poštuju, kaže Tea Pestotnik Prebeg, direktorica kvalitete Valamar Riviere.

Primjećuju to i ovi Nijemci, koji su na motociklima prešli 900 kilometara kako bi se odmarali u Poreču.

Broj turista u zemlji raste pa je realno očekivati da će zaraženih biti još. No epidemiološka je situacija povoljna i sigurna smo zemlja, o čemu se razgovaralo na koordinacijskom sastanku turističkih zajednica. No trebamo biti odgovorni i držati se svih propisanih mjera.

- Svaki novi zaraženi poništava svaki marketinški učinak koji imamo na našim inozemnim tržištima. Međutim, moram reći da se radi o izuzetno malim brojkama za sada još uvijek, govori Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije.

Već smo mnogo puta čuli da je pred nama zahtjevna sezona, jer treba pomiriti gospodarske i javnozdravstvene interese.