Epidemija zaustavila goste iz BiH

Od ponoći su pooštreni uvjeti ulaska u Hrvatsku za sve koji dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Naša je ekipa danas prošla Makarskom rivijerom, na kojoj su upravo gosti iz BiH među najbrojnijima.

Na autocesti od Vrgorca prema granici s BiH pustoš. Na graničnom prijelazu nema nikoga. Nimalo drukčije ni na magistrali od Makarske prema Pločama. Prazne su i plaže, oduvijek omiljene u susjednoj državi. Hotelijeri koji su pripremali aranžmane za goste iz BiH, koji su trebali doći poslije 1. srpnja, nemoćni.

- Napravili smo posebne pakete prema slovenskom i bosanskom tržištu, sad ćemo vidjet. Ti ne znaš što će se dogoditi za dva tri dana. Jednostavno ne možeš ni računati, ne možeš bookirat, ne možeš otvoriti svoj objekt kad znaš da će biti prazan, objašnjava Stipe Miličić, hotelijer.

U Gradcu su na 20 posto prošlogodišnjeg lipanjskog prometa, ali bez gostiju iz BiH.

- Znajući njihovu epidemiološku situaciju bilo je za očekivati da će se granice zatvoriti, kaže Davor Andrijašević, direktor TZ-a Gradac.

Umjesto susjeda najviše je Čeha, a ima i Slovaka.

Resorni ministar kaže da nismo imali izbora. Morali smo pooštriti mjere kada je riječ o zemljama regije.

- Sad je procjena struke da je epidemiološka situacija došla na tu razinu da u ovom trenutku ne možemo prihvatiti veći broj dolazaka građana, turista iz tih zemalja, ističe Gari Cappelli, ministar turizma.

Za Dalmaciju zatvaranje granica prema susjedima dolazi u najgorem trenutku jer je prvi vrući vikend koji je pred nama trebao barem donekle popuniti Makarsku rivijeru, ali i hotele u Splitu. Ostaje nada da neće biti duga vijeka jer državljani BiH naši su vjerni gosti i dobri potrošači.