Portugal: Dio stanovnika Lisabona mora ponovno 'ostati kod kuće'

Stanovnici u dijelovima Lisabonske regije morat će ostati u svojim domovima od idućeg tjedna, dok se portugalske vlasti bore sa zabrinjavajućim valom koronavirusa na obodima grada, objavila je danas vlada.

Stanovnici 19 gradskih četvrti, među kojima nije centar Lisabona, moći će napustiti svoje domove samo kako bi kupili nužne namirnice te kako bi putovali na posao.

- Jedini efikasni načini za kontrolu pandemije su ostanak kod kuće, kada god je to moguće, održavanje fizičke distance u svakom slučaju te održavanje zaštite i higijenskih standarda, rekao je premijer Antonio Costa na novinskoj konferenciji.

Mjere će biti na snazi od 29. lipnja do 12. srpnja, dok će nakon toga vlada odlučiti o mogućem obnavljanju ili ukidanju, stoji u vladinom dokumentu.

U 19 se područja uvodi zabrana okupljanja više od 5 osoba, dok je u ostatku Lisabonske regije limit 10 osoba, a u ostatku zemlje 20. Vlada je u utorak već uvela restrikcije, poput zatvaranja komercijalnih prostora, izuzev restorana, u Lisabonskoj regiji do 20 sati svakoga dana.

Prenapučeni tramvaji

Uvest će se brojnije policijske patrole kako bi se osiguralo poštivanje pravila, dok će osobe koje ih krše biti kažnjene, kazao je premijer Costa.

Do sada je koronavirus potvrđen kod 40.415 Portugalaca, a 1.549 ih je umrlo.
Portugal se smatra primjerom zemlje koja se uspješno bori protiv koronavirusa, a karantena je u toj zemlji ukinuta 4. svibnja.

Međutim, lokalizirana žarišta u siromašnim četvrtima i industrijskim središtima, kao i žarišta nastala zbog 'partijanja' na obali, uzrokovala su dnevni porast broja zaraženih koji se mjerio u stotinama prošloga mjeseca. Slike prenapučenih tramvaja i buseva alarmirale su vlasti, a brojni ljudi krive javni prijevoz za nove slučajeve.