U Sloveniji 11 novozaraženih u posljednja 24 sata

U Sloveniji su u posljednja 24 sata testirane 843 osobe, a zaraza koronavirusom potvrđena je kod njih 11, objavila je slovenska vlada.

-
Epidemija bolesti COVID-19 iz minute u minutu      
Prema tim novim podacima, broj aktivno zaraženih povećao se na 68, a broj potvrđenih slučajeva zaraze od početka epidemije na 1558, nakon ukupno  98.810 testiranja.

Od početka lipnja zaraza je potvrđena kod 85 ljudi, a u prva četiri dana ovog tjedna testiranjima je potvrđeno 37 novih slučajeva. Najviše novozaraženih otkriveno je u ponedjeljak, kad ih je bilo 13, što je najveći dnevni broj zaraženih od 24. travnja.

Najviše novozaraženih u jednom danu u Sloveniji je bilo 26. travnja, kad je potvrđen 61 slučaj.

U bolnici je zbog bolesti COVID-19 trenutačno osam ljudi, od kojih dvoje na intenzivnoj njezi.

Od jedanaest novih slučajeva, četiri su potvrđena u općini Škofljica, tri u općini Škofja Loka (gdje je zaražen i učenik osnovne škole) te po jedan u Ljubljani, Preboldu, Ljutomeru i Kobaridu.

Zbog povećanja broja novih slučajeva u Sloveniji, ali i obližnjim državama, slovenska vlada ponovno je ovaj tjedan uvela obvezno nošenje maske u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu, a pri odlasku u inozemstvo, u države sa sličnom epidemiološkom situacijom, preporučuje se oprez i uvid u lokalnu epidemiološku situaciju prije putovanja.

Vlada premijera Janeza Janše u četvrtak je donijela uredbu kojom se stvaraju zakonske pretpostavke za uvođenje kontrolnog mehanizma preko mobilne aplikacije kojom bi se nadzirale osobe i njihovi kontakti. Instalacija aplikacije na pametne telefone bila bi dobrovoljna, osim za osobe kojima je određena izolacija, odnosno karantena, kako bi se za njih povećala mogućnost nadzora poštovanja samoizolacije, navode mediji.

Uz importirane slučajeve zaraze iz inozemstva, u Sloveniji je posljednjih dana otkriveno više slučajeva prijenosa infekcija u zatvorenim prostorima nekih noćnih klubova te prilikom okupljanja na zabavama, posebno mladih.

Epidemiolozi zato ponovno upozoravaju na potrebu ograničavanja broja osoba u zatvorenome te pozivaju na odgovorno ponašanje i poštovanje osnovnih mjera samozaštite.

Kako bi destimulirala građane od odlaska u inozemne destinacije s povećanim rizikom od infekcije, vlada je također donijela uredbu prema kojoj oni kojima se prilikom dolaska iz visokorizičnih zemalja na "crvenoj listi" odredi karantena kod kuće imaju pravo na bolovanje, ali i naknadu od samo 50 posto plaće, što je znatno manje od onih koji se zaraze u Sloveniji i kojima pripada 80 posto.