Murter: Očekivali pad, slijedio preokret

Murter je u travnju bio u karanteni. Činilo se da je sezona upropaštena. Međutim situacija se preokrenula. Sve se više pune tamošnji kampovi i apartmani. Turista je više nego što se očekivalo. Prema podacima e-Visitora - Murter mjesto na istoimenom otoku sredinom lipnja bio je druga najposjećenija destinacija u Dalmaciji. 

Sezonu su bili spremni otpisati. Projekcije su bile: pad turističkog prometa od 70 posto. A onda su zaredali upiti. Gostiju ima, a rezervirani su ležajevi i za srpanj. Ciljaju domaćini na domaćeg turista. Prilagodili su i cijene.  

- Cijene smo prilagodili naravno hrvatskom tržištu i očekujemo da bismo ipak u nekoj mjeri odraditi sezonu kvalitetno, kaže Ena Jajaš, vlasnica i direktorica kampa, Murter. 

Murterani bilježe gubitke. I, ističu, nisu iznimka. Ali oni su zadovoljni.

- Znatno je manji nego što je to na razini cijele države. Još uvijek nema otkaza rezervacija, govori Mateja Bašić, direktorica TZ-a Murter - Kornati.

250 gostiju, pretežno sa stranim putovnicama uživa ovdje u suncu, moru i pogledu. Više je to od očekivanog.

- Naše je da im osiguramo fizički razmak između ljudi na recepciji, na WC-ima i na prostoru kampa, ističe Marko Kovačev, vlasnik kampa, Murter.

Oporaviti ekonomiju nakon karantene trudi se i Općina. Ugostiteljstvo im je glavna gospodarska grana. Niz je olakšica koje nude.

- Od smanjenja komunalne naknade, komunalnih doprinosa, ne naplaćivanja nikakvih zateznih kamata. Predsezonu smo štekate - uopće nismo naplatili, sezonu i posezonu ćemo smanjiti 30%, govori Toni Turčinov, načelnik općine Murter - Kornati.

A turiste broje i murterski susjedi. Sve ih je više. Mami ih Betina i drvenom baštinom. Još u ožujku računali su iznajmljivači s praznim apartmanima.

- Naši su puni za sada, tako reći, negdje do 10.-15.9, objašnjava Martina Sladić, iznajmljivačica, Betina.  

Lipanj je i Murterane i Betinjane iznenadio. Umjesto trećine lanjskih rezultata upisali su otočani 20 posto više. Nadaju se, preslikat će se dobri rezultati i na srce sezone.