Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao pola milijuna

Indija je zabilježila 17 tisuća novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata. Time je ukupan broj oboljelih porastao iznad pola milijuna, pokazali su u subotu podaci saveznog ministarstva zdravstva.

Najviše je porastao broj zaraženih u velikim gradovima, uključujući glavni grad New Delhi.

Indija se po broju oboljelih od Covida-19 našla iza SAD-a, Brazila i Rusije.

Očekuje se da će u Indiji broj zaraženih nastaviti rasti. Stručnjaci koji savjetuju saveznu vladu kazali su kako bi vladajući sada trebali dati prioritet smanjenju smrtnosti nad suzbijanjem širenja virusa.

- Naš fokus bi trebao biti na sprječavanju smrtnih slučajeva, a ne se zamarati brojevima. Brojevi će rasti, rekao je član indijske radne skupine za koronavirus i direktor Nacionalnog instituta za epidemiologiju Manoj Murhekar.

Kako se broj zaraženih povećava, bolnice ne mogu sve zaprimiti, neki gradovi poput New Delhija grade privremene ustanove s tisućama kreveta kako bi mogli izolirati i liječiti pacijente oboljele od Covida-19. Taj grad koji broji oko 20 milijuna ljudi ima samo oko 13.200 kreveta za pacijente oboljele od koronavirusa te će dodati još najmanje 20.000 u tjednima koji dolaze.