U Češkoj 168 novozaraženih, najveći dnevni porast od početka travnja

U Češkoj je u petak zabilježeno 168 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast broja novozaraženih od početka travnja.

Ujedno je to četvrti u posljednjih 10 dana u kojemu je dnevni porast novozaraženih veći od 100.

- Epidemija bolesti COVID-19 - najnovije informacije

Protekli je tjedan u Češkoj najviše novih slučajeva zaraze zabilježeno u istočnoj rudarskoj regiji Karvini, podaci su objavljeni na internetskoj stranici ministarstva zdravstva.

U petak je za većinu učenika završila nastava pa se obitelji spremaju za odlazak na godišnji odmor. Mnogi će ga Česi provesti u domovini te, zbog bojazni od zaraze virusom i restrikcija povezanih s putovanjem - neće putovati u inozemstvo.

Vlada je postupno uklonila većinu mjera ograničenja koja se odnose na poslovanje. No zaposlenici na radnim mjestima u zatvorenim prostorima moraju nositi maske, a ograničenja vrijede i kada je riječ o radnome vremenu barova i kafića, kao i u slučaju većih kulturnih događaja.

Vlasti su najavile da će se ubuduće fokusirati na moguće uvođenje lokalnih karantena, na mjere praćenja i testiranja, a ne na karantenu na razini države.

Od prošlog ponedjeljka dopuštena su javna okupljanja do 1000 ljudi, u odnosu na dotadašnjih 500. Zeleno svjetlo dobilo je i održavanje raznih sajmova, otvoreni su bazeni, zoološki vrtovi, muzeji i dvorci, koji će funkcionirati kao u uobičajenim okolnostima, bez ograničenja broja posjetitelja.

U subotu ujutro u toj državi od 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno je 11.038 slučajeva zaraze koronavirusom i 349 smrtnih slučajeva.