Merkel: Opasnost od koronavirusa i dalje velika

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je na građane Njemačke da se, kad je savladavanje pandemije koronavirusa u pitanju, ne ponašaju lakomisleno.

- Opasnost koja prijeti od koronavirusa je i dalje velika. Uzmite to ozbiljno. Jer situacija i jest ozbiljna, rekla je Merkel u svojoj redovitoj video-poruci subotom.

Reagirala je na ponovno naglo širenje zaraze u nekim dijelovima Njemačke upozoravajući građane da se ne "opuštaju" kad je u pitanju borba protiv zaraze.

- Lako zaboravljamo na opasnost jer je Njemačka do sada manje-više dobro prošla kroz koronakrizu. Ali to ne znači da smo zaštićeni, da je opasnost nestala, rekla je kancelarka.

Pozvala građane da se i dalje pridržavaju mjera poput održavanja razmaka, upotrebe maske i pranja ruku. Kancelarka je isto tako pozvala na što širu upotrebu aplikacije za praćenje zaraze koju je prije nekoliko dana u promet pustila njemačka vlada. Merkel je još jednom naglasila kako će savladavanje posljedica koronakrize biti prioritet njemačkog predsjedanja Vijećem EU koje počinje 1. srpnja.

- Njemačka će zadaća biti da tražimo kompromise i rješenja među zemljama članicama, zaključila je Merkel.