Snimka s Maclja ulijeva optimizam turističkim djelatnicima

Bez obzira na lokalna žarišta - epidemiološka situacija u Hrvatskoj je povoljna, a s dolaskom vrućih dana - na nekim graničnim prijelazima svjedoci smo slika kakve smo viđali u lipnju lani.

A unatoč krizi zbog epidemije, sve je življe u splitskoj zračnoj luci. Danas su imali 40 letova s oko 3.000 putnika, sutra bi ih kroz zračnu luku trebalo proći još 1.500. Znatno je to manje nego u istom razdoblju lani, no s obzirom na to da donedavno i nije bilo međunarodnih letova, zadovoljni su prometom, a povećanje broja linija i destinacija najavljuju već za koji dan.Krizom zbog pandemije najviše je pogođen turistički jug zemlje, što se itekako vidi ovih dana. Dubrovnik i njegova okolica gotovo su potpuno ovisni o aviolinijama iz inozemstva. No, ipak je nešto življe na Stradunu nego proteklih dana.Prema informacijama Zavoda za zapošljavanje, na dubrovačkom je području trenutačno oko 6800 nezaposlenih osoba, što je za 82% više nego lani. Broj zaposlenih sezonskih radnika pet je puta manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Neki od dubrovačkih hotela već su najavili da neće otvarati svoja vrata. Posljedice ove neizvjesne situacije teško je predvidjeti, no pravodobnim reakcijama i dobrom organizacijom štetu je moguće barem svesti na minimum.Najviše turista koji dolaze automobilima ljetuje na sjevernom Jadranu, što se vidi i na Kvarneru. Trenutačno u Primorsko-goranskoj županiji borave 73.000 gostiju, od čega na tri najveća kvarnerska otoka, Cresu, Lošinju i Krku, njih oko 22.000.

Mnogobrojne kolone automobila na trajektnom pristaništu Valbiska na otoku Krku bude nadu i optimizam u uspješnu turističku sezonu.

Trajekt Kornati može primiti oko 150 automobila, no jutros je bio premalen za sve koji su krenuli na Cres i Lošinj. Zbog virusa i radi sigurnijeg ljetovanja ove je godine najviše rezervacija u privatnom smještaju i kampovima.


U protekla 24 sata u Hrvatsku je ušlo oko 145.000 turista. To je 37% manje nego u isto vrijeme lani, no imajući u vidu trenutačnu situaciju slika koju je snimila novinarka HRT-a Ružica Divac Borovečki ulijeva optimizam turističkim djelatnicima.

Naime, gužva na graničnom prijelazu Macelj ne odaje da je riječ o godini u kojoj, zbog pandemije, svi očekuju manje turista iz inozemstva.

Uz prijave u sustavu "Enter Croatia" prelazak granice ne traje dulje od minute. Čekanja su na granici ipak neizbježna.

U videoprilogu pogledajte što turisti očekuju kako će im izgledati odmor u Hrvatskoj ove godine.