Slavica: Biden virtualnom kampanjom uvjerljivo ispred Trumpa

Više od dva i pol milijuna zaraženih dosad, gotovo 130.000 žrtava, a nema nikakvih naznaka da se epidemija u SAD-u smiruje, već da se pojačava. Može li se uopće procijeniti što bi se u Americi moglo događati idućih mjeseci?

Podsjetimo, tek je malo više od četiri mjeseca do predsjedničkih izbora, a trenutačnu situaciju u SAD-u je uživo iz Washingtona u Dnevniku HTV-a objasnila je dopisnica HRT-a Branka Slavica.

- Teško je zamisliti da bi život ponovno stao na nacionalnoj razini u Americi jer bi cijena takve odluke bila politički i ekonomski previsoka. Predsjednik Donald Trump na neki način kao da se distancira od pandemije i sve odluke je prepustio guvernerima saveznih država. Glavna poruka Bijele kuće je testiramo najviše ljudi na svijetu, život se polako vraća u normalu u svih 50 saveznih država, rekla je Slavica.

Dodala je kako politički ova situacija odgovara demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu.

- Biden prema svim anketama u ovom trenutku uvjerljivo vodi u odnosu na Donalda Trumpa, iako Biden nije konferenciju za novinare nije održao u posljednjih 90 dana i vodi virtualnu kampanju iz svoje kuće i Delawareu. Za razliku od njega Trump želi voditi tradicionalnu kampanju, planira nove kupove s pristašama i planira veliku tradicionalnu stranačku konvenciju na Floridi gdje broj zaraženih raste, rekla je.

Slavica kaže kako su se obojica predsjedničkih kandidata složila da će održati tradicionalne debate u rujnu i listopadu.

- Najvažnije je pitanje može li ova situacija dovesti do toga da predsjednički izbori budu odgođeni. Stručnjaci kažu da ne, samo Kongres može donijeti takvu odluku, a u povijesti Amerike izbori su uvijek održavani, čak i za vrijeme građanskog rata, rekla je Slavica.