Problem ličkog mlijeka

Gotovo dvije stotine malih i srednjih ličkih OPG-ovaca malo će odahnuti nakon što su ličko-senjska županija i neke njezine općine i gradovi odlučili ove i iduće godine subvencionirati prijevoz otkupa mlijeka. Tako se želi spasiti proizvodnja gotovo tri i pol milijuna litara mlijeka, ali i poslati poruka proizvođačima da se ta tradicijska grana stočarstva neće ugasiti.

Svaki dan svojim kamiončićem prijevoznik mlijeka Željko Jelinić obiđe oko 30 domaćinstava raštrkanih na stotine kilometara u najvećoj hrvatskoj županiji.

- Bila je loša politika, najprije s Dukatom jer su bili ukinuli ovo sakupljanje po kućama, onda kad je došla riječka mljekara oni su ponovno krenuli s otkupom, kaže Jelinić.

No i riječka mljekara, koja je glavni otkupljivač ličkog mlijeka, zbog poskupljenja troškova prijevoza i uvoza jeftinog mlijeka, nije više mogla osigurati otkup. Sve je to obeshrabrilo ličke stočare.

- Kod nas je sada lošije, nikada nije bilo gore nego što je sada situacija, zato što je litra mlijeka 1,40 kn, 1,50 kn, a prva klasa 1,55 kn. Sad vi recite, kaže Marijana Jurišić.

Kako bi se spasilo gotovo 200 malih OPG-ova, spornih 30 lipa prijevoza subvencionirat će 15 lipa Ličko-senjska županija, a preostalih 15 općine i gradovi kojima je to u interesu.

- 300.000 kuna do kraja ove godine, iduću godinu mogu najaviti i veće subvencije za mljekarstvo jer ako nećemo mi na području ličko senjske županije onda na što bi drugo osiguravali ta sredstva, izjavio je ličko-senjski župan Darko Milinović.

- Mi ćemo tih 15 lipa namaknuti i definitivno smo to predvidjeli u proračunu, vijećnici su svi jednoglasno to podržali, rekao je načelnik općine Brinje Zlatko Fumić.

Tako je lokalna politika spasila ličko mljekarstvo od potpunog gašenja. Nekada je ta grana poljoprivrede dominirala Likom pa se primjerice 80-tih godina proizvodilo 40 milijuna litara godišnje, dok danas samo tri i pol milijuna. Zahvaljujući novoj politici otkupa, počeli su se javljati i novi proizvođači pa se svi nadaju da će ta poljoprivredna grana u Lici opstati.