Vedriš: Sredstva dobrodošla, zavaravanje je na njima računati oporavak

Željko Trkanjec, vanjskopolitički analitičar i Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak, gostovali su u "Temi dana" HTV-a i komentirali utjecaj mjera na gospodarstvo.

Kada se gleda BDP u Hrvatskoj, samo četiri zemlje EU-a dale su više novca od Hrvatske za spas gospodarstva. Najviše je od svih dala Njemačka - 28,5% BDP-a, slijede Italija, Češka i Luksemburg, potom Hrvatska s 15,1% BDP-a. 

 - Broj zaraženih utječe na ekonomske poremećaje. Njemačka i Merkel govore o jedinstvenoj Europi. Njemačka pomaže svojim radnicima. Kada se usporedi s 2008. situacija je bolja s obzirom na snagu udara, Njemačka je širom otvorila blagajne, nema rezanja, rekao je Željko Trkanjec.

Vedriš: Naša situacija se rješava prvenstveno kod kuće

Mladen Vedriš ističe kako sve ovo što se događa u svijetu ima utjecaj na budžet.

- Vlada je reagirala i napravljena su određena zaduženja na domaćem i vanjskom tržištu. Svaki stranac koji kupuje, dodatna je kupovna moć. Jedno je govoriti o minusu koji ostvarujemo ili koji usmjeravamo prema potrebitima. Ta financijska pomoć je značajna. Rasprave oko financijske konsolidacije tek slijede, one će biti vezane uz određene zahtjeve. Zelena ekonomija, digitalizacija, provođenje reformi, rekao je Vedriš.

- Ta sredstva su dobrodošla, ali računati na njima oporavak i da ona mogu riješiti našu situaciju, to je zavaravanje. Naša situacija se rješava prvenstveno kod kuće. Deglobalizacija je u tijeku. Unutar Europske unije, svaka zemlja rješava svoja sredstva, rekao je Vedriš. 

Trkanjec: Njemačka ideja kreće i bit će temelj Europske unije

Željko Trkanjec je pojasnio ideju Europske komisije.

- Sama ideje Europske komisije kada je istupila sa 750 milijardi eura koje će ponuditi kao pomoć, to je najavila kako će više-manje sama pribaviti taj novac koji ne bi uzimala toliko od članica, već bi uzimala njih na međunarodnom tržištu, te dijelom koje bi sama Europska komisija uvela i sama ubirala. Pokazalo se da su neke mjere iz 2008. godine neprihvatljive, rekao je Trkanjec. 

Željko Trkanjec kaže kako je Njemačka među prvima ponudila ova rješenja, a ne treba zaboraviti ni Francusku koja je tu konstantno.

- S druge strane, nemojmo zaboraviti da postoji snažan sukob Nizozemske i Italije u Europskoj uniji. Nizozemci traže čvrstu povezanost. Novac koji dobijete mora biti jasno usmjeren i mora biti vezan uz reforme. Njemačka ideja kreće i bit će temelj Europske unije, rekao je Trkanjec.

Mladen Vedriš ističe kako je Hrvatska negdje već zakasnila sa zaduživanjima.

- Hrvatska mora paziti i zadužiti se što prije po povoljnijim kamatama, zaključio je Vedriš.