Šeparović: Ustavni sud nije pokrenuo postupke o odlukama Stožera

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović danas je opovrgnuo medijske napise da je Ustavni sud po službenoj dužnosti pokrenuo postupak ocjene ustavnosti odluka koje je tijekom koronakrize donio Stožer civilne zaštite.

-
Ustavni sud nije pokrenuo po službenoj dužnosti ni jedan postupak ocjene suglasnosti s Ustavom odluka Stožera. Istina je jedino da smo zatražili određene podatke i očitovanja od Vlade, a hoće li pokrenuti postupak po službenoj dužnosti odlučit će sjednica Ustavnog suda, kao i u svim drugim slučajevima, izjavio je Šeparović.

U odluke Stožera ne sumnja premijer, dok u Restartu smatraju da se stožer uključio u kampanju.

- Teza koja je po meni možda najgora jer je najispolitiziranija i najneprimjerenija i najosjetljivija u smislu rušenja povjerenja u rad države, u rad stožera i stručnjaka, je ova orkestrirana kampanja u kojoj imam dojam da oporba gotovo navija za koronu. To je neodgovorno i to je ključna razlika između onih koji odgovorno, iskusno, stručno upravljaju krizom i onih koji to iskustvo nemaju, nego žele ispolitizirati bilo koju situaciju i na njoj profitirati, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Mi smo jučer pitali jesu li odluke Stožera izvršne. Pazite, ako hoćete imati ozbiljnu državu, morate slušati i pratiti zakone države u kojoj živite, to su elementi rimskog prava, koliko ja znam. Dakle, mi moramo čekati službenu odluku i onda ćemo vidjeti što je, a to što je Stožer zapravo cijeli u kampanji, to govorimo i vapimo i vrištimo već danima, rekao je Danko Vrdoljak iz Restart koalicije.

Ustavni sud, kako se doznaje, odlučivati o pokretanju postupka u vezi dopune Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, zatim ovlasti izdavanja rješenja o obveznoj samoizolaciji osoba i odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Pokretanje postupka predložilo je dvoje sudaca Ustavnog suda, među kojima i Goran Selanec. Inicijativu su pokrenuli početkom lipnja, kada je tjedno bilo manje od pet slučajeva novooboljelih od Covida-19. Inicijativa, među ostalim, predlaže da se preispita je li Nacionalni stožer izažao izvan svoje nadležnosti.