Hoće li se konture nove Vlade znati već u izbornoj noći?

Tko raste, a tko pada u zadnjem tjednu kampanje? Kakve se neobične ponude za postizborne koalicije šalju?
Hoće li se konture nove Vlade znati već u izbornoj noći ili slijede mukotrpni pregovori i politička trgovina? Kakva gospodarska jesen čeka novu Vladu

Damir Jugo je rekao u emisiji Otvoreno, kako prema istraživanjima, ntii HDZ niti SDP nisu u usponu ni u padu te kakoi oni vode „mrtvu trku” zato št imaju identičan broj mandata.

O tome su u emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala govovrili Berto Šalaj, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Damir Jugo, dekan Visoke škole Edward Bernays, Goran Čular, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i Mladen Vedriš, Pravni fakultet u Zagrebu.- Zadnjih dana se iskristaliziralo da nije važan rezultat HDZ-a i RESTART koalicije, već kakav će ostvariti rezultat opcije s kojima oni mogu koalirati, istaknuo je Jugo i dodao kako su stranka Pametno i koalicija oko nje i Možemo puno više došle u fokus, no vidjet ćemo hoće li se to preliti i u mandate.

Istaknuo je kako je zanimljivo da je puno opcija blizu praga i teško je prognozirati kako će izgledati sastav Hrvatskog sabora.

Šalaj rekao rekao kako se prema istraživanjima vidi kako postoji između 15 i 20 rubnih mandata za koje se natječe nekoliko stranaka.

- Na tragu toga teško je reći kako će se odigrati nedjeljna utakmica. Trenutno se čini da SDP ima malu prednost, ali oni bez osvojena 63 ili 64 mandata teško mogu razmišljati o formiranju parlamentarne većine. Njihov koalicijski potencijal sadržava stranke oko platforme Možemo, eventualno etranku S imenom i przimenom Pametno i predstavnike nacionalnih manjina, no to još uvijek nosi 13-14 mandata, tako da SDP mora ostvariti na izborima bolji rezultat no što mu prognoziraju ankete, rekao je Šalaj.

Šalaj: Snaga svih stranaka nacionalnih manjina je veća ako svi idu na jednu stranu

Kazao je kako je snaga svih stranaka nacionalnih manjina veća, ako svi idu na jednu stranu.

- Ako se osam mandata donosi određenoj vladi, onda postoji veća politička težina nego ako se ide s jednim ili dav mandata, naglaso je Šalaj.

Čular je rekao kako se situacija oko koalicija neće riješiti u izbornoj noći ako jedna stranka ne osvoji većinu mandata sama od sebe.

Na pitanje je li istina da su postojale špekulacije da je postojala „Vlada u sjeni” Kolinde Grabar- Kitarović, ako se ne uspije okupiti saborska većina, ali i da je Milanović imao nešto takvo, Čular je rekao da ne misli da je predsjednik Milanović imao to u planu.

Vedriš: Dio ljudi nije informiran o tome što nas čeka

Vedriš je rekao kako dio ljudi nije informiran o tome što nas čeka, te da dio njih misli kako ćemo se pokriti s time da je svima teško pa tako i nama.

- EU se treba dogovoriti o tome iz kojih će se sredstava novac vraćati, a nakon toga po kojim će se kriterijima raspodjeljivati. Sve manje je stav da ti kriteriji budu socijalno kompenzacijski, a sve više se zahtijeva da oni budu vezani uz nove europske politike, a to su inovacije, zelena i digitalna ekonomija, istaknuo je i dodao kako je to nešto što EU sagledava gledajući svoja dva najveća konkurenta, a to su Amerika i Kina.

Na pitanje što je to manjinska vlada Jugo je rekao kako je to vlada koja nema potporu u parlementu već koja mora oko svake odluke pregovarati s onima čiju potporu u parlamentu traži.

- To u Hrvatskoj još nismo imali i to bi bilo zanimljivo za vidjeti, ali sve je moguće u trenutnom scenariju, naglasio je Jugo.

Čular: Bilo kakva Vlada je bolja nego da se ponovno ide na izbore

Čular je rekao kako smatra da će se nakon izbora, kada se vidi koliko tko ima mandata, pod pritiskom trenutka i situacije napraviti „kakva takva” Vlada zato što je, kako kaže, bilo kakva Vlada bolja nego da se ponovno ide u izbore.

Vedriš je istaknuo kako Hrvatskoj u prvom redu treba kompetentna Vlada koija se zna nositi sa situacijom, koja zna naći rješenja.

- Nama treba Vada koja će u prvom tjednu svog mandata razgovarati s poduzetnicima i pitati ih što možemo napraviti za vas, rekao je i dodao kako produžena agonija neupravljanja zemljom nije održiva.

Jugo je istaknuo kako ne bi bilo dobro da je izlaznost birača mala na ovim izborima, ali isto tako misli kako ne bi bilo dobro da se onemogući izlaznost zaraženim ljudima sa korona virusom.