Plenković diplomatima: Virus poremetio predsjedanje, no postignut maksimum

Prvo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, koje završava u srijedu, zbog koronavirusa nije prošlo po planu, ali je postignuto sve što se moglo u takvim okolnostima, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković na susretu sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj.

Kad smo počeli smo htjeli poslati poruku o snažnoj Europi u svijetu punom izazova. Nitko nije znao da će jedan od izazova biti i Covid-19 koji nije samo izmijenio hrvatsko predsjedništvo, nego i svijet, Europu, Hrvatsku i mnoge zemlje diljem svijeta, kazao je Plenković u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici (NSK).

Situaciju u Kini počeli smo pratiti već 8. siječnja, posebice u Wuhanu. To nam je omogućilo da na europskoj razini odgovorimo na krizu već 28. siječnja, naglasio je premijer u govoru diplomatima, naglasivši kako je učinjen velik posao u upravljanju tom krizom.

Izrazio je žaljenje što je koronavirus spriječio da hrvatsko predsjedništvo građanima približi EU kroz razne događaje, kao što to čine druge države tijekom predsjedanja, a koje su zamijenili video i telefonske konferencije.

Plenković smatra kako je predsjedanje dobro krenulo, dolaskom niza europskih dužnosnika u Hrvatsku i posjetima nekoliko europskih prijestolnica.

Osiguran je uredan Brexit, postignut konsenzus unutar Europskog vijeća o mandatu za buduće pregovore, a stavljen je fokus i na europsku perspektivu država zapadnog Balkana, što je okrunjeno otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te Zagrebačkim summitom o proširenju, rekao je Plenković.

Organiziran je i summit s Istočnim partnerstvom te je postignut dogovor o konferenciji o budućnosti Europe koja je potrebnija nego ikad.

Premijer je naglasio da se približava novi krug pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru, kao i planu europskog oporavka, a da kroz oba instrumenta EU mora pokazati da stoji iza svojih članica i građana i da može djelovati brzo i djelotvorno.

Istaknuo je i kako je Hrvatska postigla napredak i u dva pitanja koja nisu izravno povezana s predsjedanjem, približavanju ulasku u eurozonu i schengenski prostor.

Plenković je zahvalio diplomatima na razumijevanju zbog nenadanih izazova koji su zatekli Hrvatsku tijekom predsjedanja, kao i na solidarnosti nakon potresa koji je pogodio Zagreb.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u NSK je rekao kako slogan hrvatskog predsjedanja Europa u svijetu punom izazova nije mogao biti prigodniji, a da je koronavirus pokazao kako je multilateralizam potrebniji nego ikada, a međunarodna solidarnost krhka.

Ministar je kazao kako se Hrvatska u toj krizi ponovno dokazala kao odgovoran i pouzdan partner, pa zahvalio diplomatima na njihovoj podršci.

- Bili ste s nama svo vrijeme i osjetili smo vašu podršku. Iz srca vam zahvaljujem, rekao je.

Predsjedanje Europskom unijom 1. srpnja preuzima Njemačka.