U Srbiji 242 nova slučaja zaraze, umrlo 4 ljudi

U Srbiji su u protekla 24 sata od posljedica covida-19 umrle četiri osobe, a registrirana su 242 nova slučaja zaraze, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravlja. Na bolničkom liječenju su 1.433 pacijenta, od kojih je 36 na respiratoru.

U protekla 24 sata napravljeni su testovi za 7.150 osoba, što je 392.863 ukupno testiranih od početka epidemije 6. ožujka.

Od posljedica infekcije koronavirusom u Srbiji su dosad preminule 274 osobe, a uz 14.288 ukupno oboljelih od početka epidemije postotak smrtnosti je 1,92.

Krizni stožer Vlade Srbije za suzbijanje covida 19 priopćio je danas da je od utorka u Beogradu obavezno nošenje maski u javnom gradskom prijevozu i svim zatvorenim prostorima, bez iznimke, a maske su konstanto obvezni nostiti i svi posjetitelji i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona ljepote, teretana.

Za ostale dijelove Srbije "najsnažnija preporuka" građanima je da "u svim zatvorenim prostorima i prijevozu nose zaštitne maske, održavaju udaljenost i koriste dezinfekcijska sredstva, uz redovito pranje ruku".

Imajući u vidu različitu epidemiološku situaciju u gradovima diljem Srbije, krizni stožer je u priopćenju najavio da će za pojedine gradove postupno donositi mjere, te da one svakog trenutka mogu biti pooštrene ako ih se ne bude poštivalo ili se ne budu pokazale dovoljno efikasnim.

Trenutno je najkritičnije na području Novog Pazara gdje, po priopćenju lokalnog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ), je u dva naselja 578 osoba inficiranih korona virusom  - 466 u Novom Pazaru i 91 u općini Tutin.

Premda lokalni mediji objavljuju da su mnogi liječnici lokalne bolnice u Novom Pazaru u samoizolaciji ili na liječenju,  srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar tvrdi da je situacija "pod apsolutnom kontrolom".

- Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine (KCV), koja je covid bolnica, ostalo je još pet slobodnih mjesta, pa će od utorka i Klinika za ortopediju biti pretvorena u novu covid bolnicu, izjavio je pokrajinski premijer Igor Mirović.

Prema izvješćima koja stižu iz unutrašnjosti Srbije, sve više ljudi javlja se na pregled i testiranje u covid ambulante.